”4 luni, 3 saptamani si 2 zile” de Cristian Mungiu – proiectie de Gala la 10 ani de la Palme d’Or, in deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest

Les Films de Cannes à Bucarest deschide cea de-a 8-a editie vineri, 13 octombrie, de la ora 19:00, cu o gala plina de surprize urmata de proiectia filmului ”4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, remasterizat cu ocazia aniversarii a 10 ani de la premierea lui cu Palme d’Or la Cannes. Evenimentul are loc la Cinema Muzeul Taranului, cu participarea actorilor Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, a regizorului Cristian Mungiu si a echipei filmului.

CATENA este sponsor al Les Films de Cannes à Bucarest 2017.

Les Films de Cannes à Bucarest continua demersul initiat in editii anterioare de a sprijini o serie de proiecte ale unor asociatii non-guvernamentale din Romania, prin proiectii speciale ale caror incasari vor fi donate acestora. Incasarile de la proiectia aniversara a filmului ”4 luni, 3 saptamani si 2 zile” vor fi donate Asociatiei Ovidiu Ro, care militeaza pentru scolarizarea copiilor de la cele mai fragede varste, cele de la proiectia filmului ”Vanatoare” vor fi directionate catre Asociatia pentru drepturile animalelor Dog Rescue, cele de la ”Moartea domnului Lazarescu” vor merge catre Asociatia Daruieste viata, pentru proiectul primei clinici integrate de oncologie si radioterapie de la Spitalul de Copii Marie Curie, iar duminica 22 octombrie va avea loc o proiectie speciala cu ”Amintiri din Epoca de Aur”, partea 1, ale carei incasari vor merge la asociatia ActivRandom pentru sustinerea persoanelor cu statut de refugiat. Astfel, oricine se simte apropiat de oricare din aceste cauze, este invitat sa le sustina prin prezenta la proiectii si prin donatii suplimentare pe care le vor putea face direct in conturile acestor asociatii, prin intermediul unor formulare specifice puse la dispozitie la proiectii.

Cele mai asteptate filme romanesti In avanpremiera la Cinema Muzeul Taranului

Anul acesta, la sapte ani de la prima editie, Les Films de Cannes à Bucarest incepe pentru intaia data cu o Gala de Deschidere propriu-zisa, prilejuita de aniversarea a zece ani de la Palme d’Or-ul primit la Cannes de filmul 4 luni, 3 saptamani si 2 zile. Aceasta va avea loc vineri, 13 octombrie de la ora 19:00, la Cinema Muzeul Taranului (Str. Monetariei, nr. 3) si va fi pigmentata cu mai multe momente surpriza si proiectii speciale, toate generate de aceasta aniversare. La Gala vor participa actorii Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, regizorul Cristian Mungiu, alaturi de alti membri ai distributiei si ai echipei filmului si va fi urmata, de la ora 20:30, de proiectia filmului 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, remasterizat cu ocazia aniversarii. Cele mai asteptate filme romanesti ale anului vor fi prezentate la Cinema Muzeul Taranului, in cadrul sectiunii In avanpremiera. Printre titlurile din program se numara Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor (r. Emanuel Parvu), Scurtcircuit (r. Catalin Saizescu), Pororoca (r. Constantin Popescu), Soldatii. Poveste din Ferentari (r. Ivana Mladenovic) si Aniversarea (r. Dan Chisu).

Pe toata durata festivalului, cele mai asteptate filme romanesti ale toamnei cinematografice vor fi prezentate la Cinema Muzeul Taranului, in cadrul sectiunii ”In avanpremiera”, fragmente din aceste filme putand fi urmarite deja online in spotul de prezentare al sectiunii. Sectiunea propune cate un spectacol de film romanesc in fiecare seara de festival, prezentand in avanpremiera cele mai recente filme romanesti premiate in festivaluri: ”Soldatii” si ”Pororoca” (premii la San Sebastian), ”Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor” (premii la Sarajevo), „Antonio si Catarina” (Locarno) sau „Scurtcircuit„ (Shanghai). Toate proiectiile au loc in prezenta echipelor filmelor. Cel mai nou film al lui Constantin Popescu, Pororoca, favoritul criticilor la festivalul de la San Sebastian, a fost recompensat in nordul Spaniei cu Premiul pentru cel mai bun actor acordat lui Bogdan Dumitrache. Distribuit in Romania de Bad Unicorn, filmul spune povestea lui Tudor si a Cristinei a caror fiica este data disparuta.

”Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor” este primul lungmetraj realizat de actorul Emanuel Parvu. Filmul a fost recompensat cu Premiul pentru regie si Premiul pentru cel mai bun actor (Serban Pavlu) la Festivalul International de la Sarajevo si aduce pe ecrane povestea unui tata care cauta cea mai buna cale de a ramane alaturi de fiica sa. Tot film de debut in lungmetraj este si ”Marita”, semnat de regizorul Cristi Iftime, prezent la Cannes in 2012 cu scurtmetrajul Tabara din Razoare. Pentru ”Marita”, Iftime a castigat premiului criticii FEDEORA la Festivalul de la Karlovy Vary in 2017. Filmul povesteste re-intalnirea unui tata cu fiul si fosta familie in preajma Revelionului si ii are ca protagonisti pe Adrian Titieni, Alex Potocean si masina Dacia 1300, fiind un road-movie autentic. ”Scurtcircuit”, in regia lui Catalin Saizescu, a fost prezentat in premiera mondiala in competitia festivalului de film de la Shanghai si recunoscut la festivalul din China pentru realizare artistica deosebita si aduce pe ecran o poveste inspirata de drama petrecuta in 2010 la maternitatea Giulesti. Romanca Cristina Hanes semneaza regia productiei portugheze ”Antonio si Catarina”, proiectata in premiera la prestigiosul festival de la Locarno, unde a primit Marele premiu Pardino d’Oro. Filmul nareaza intr-o maniera simpla, dar plina de poezie si intensitate, relatia dintre un barbat varstnic si claustrofob si o tanara care aduce un strop de tinerete si curiozitate in viata lui. In program se regaseste si unul dintre cele mai asteptate filme ale toamnei – ”Soldatii. Poveste din Ferentari,” productie premiata la San Sebastian cu Mentiunea Speciala a Juriului Premios Sebastiane, sectiune dedicata filmelor LGBTI si selectionat la Festivalul de la Toronto. Filmul constituie debutul in lungmetraj al regizoarei si actritei de origine sarba Ivana Mladenovic (Cand se stinge lumina, Inimi Cicatrizate) – debut care il are protagonist pe Adrian Schiop in dubla calitate, de actor si scriitor al romanului de la baza ecranizarii. Sectiunea se va deschide cu o proiectie inedita pentru publicul romanesc – a unui film work-in-progres intitulat ”In pronuntare”, debutul Mihaelei Popescu, care ii are ca protagonisti pe Cuzin Toma si Dorotheea Petre, premiata la Cannes in 2006, pentru rolul Evei din filmul Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii.

Regizoarea de origine romana Alexandra Balteanu, a studiat film in Germania, iar ”Vanatoare” este proiectul ei de absolvire, fiind deja proiectat in circuitul festivalurilor renumite precum San Sebastian (2016) sau Saarbrücken, unde a primit premiul pentru regie.Tot la Cinema Muzeul Taranului este programat si cel de-al saptelea film regizat de Dan Chisu, ”Aniversarea”, care va fi prezentat in curand in competitia oficiala de la Varsovia si ultimul film in care a jucat regretatul actor Mircea Albulescu. Un alt debut impresionant programat in festival este ”Un pas in urma serafimilor” in regia lui Daniel Sandu, film bazat pe experienta regizorului intr-un seminar teologic. Distribuit in Romania de Microfilm, lungmetrajul lui Daniel Sandu il are in distributie pe Vlad Ivanov alaturi de o serie de actori tineri promitatori, ca Stefan Iancu sau Ilie Dumitrescu Jr. Anul acesta festivalul propune si o sesiune de scurtmetraje, in care, alaturi de ”Chers Amis”, in regia lui Valeriu Andriuta (short film corner la Cannes) si ”Haine negre” de Octav Chelaru (in competitie la Locarno), va fi proiectata o serie de patru filme de scurtmetraj finantate de catre partenerul Les Films de Cannes à Bucarest, BRD, in cadrul unei competitii lansate la editia precedenta a festivalului.