Cred ca e bine sa discutam despre noile tendinte, despre diferenta dintre bine si rau in teatru, despre ceea ce suntem si ceea ce ne dorim a fi, despre oglinda vremurilor care este teatrul de cand lumea. Sa nu uitam cum era privit Caragiale in vremea lui… si cum il privim noi azi, a declarat Marinela Tepus, directorul Fest(in) pe Bulevard, in argumentul pentru initierea acestei manifestari culturale.
Peste doar trei zile, spectatorii sunt asteptati sa participe la primele evenimente din cadrul celor trei sectiuni principale ale festivalului: Criza limbajului… Limbajul crizei (competitiva – juriu de critici), Bulevardul comediei (competitiva – juriul spectatorilor), In Memoriam, precum si la activitatile conexe, care deschid dezbaterea despre teatru si valorile sale: Colocvii, Spectacole lectura (dramaturgia poloneza contemporana), Lansari de carte, Intalnirile AICT – Sectia Romana, Atelier de miscare (coordonat de actorul Francisco Alfonsin), Premiere sau Vedeta de langa tine.
Festivalul, finantat de Primaria Municipiului Bucuresti, Consiliul General al Municipiului Bucuresti si Ministerul Culturii si Institutul Cultural Roman, avand si sprijinul UNITER, va aduce publicului comedii de bulevard, teatru-dans, montari neconventionale si spectacole care propun acute comentarii sociale, intr-un maraton de 10 zile de teatru.
21 de productii spectaculoase din patru tari (Bulgaria, Cehia, Polonia, Romania), de la 15 teatre de prestigiu, din Arad, Bucuresti, Cluj-Napoca, Ploiesti, Oradea, Targu-Mures, Varsovia, Vrata si Zlin sunt gazduite, intre 8 si 17 octombrie, de Teatrul Nottara, Teatrul Odeon si Teatrul Tandarica.
Misiunea festivalului si amanunte importante legate de editia din acest an au fost prezentate joi, 1 octombrie, in cadrul unei conferinte de presa organizate la CaféNott.
Moderata de Marinela Tepus, directorul Teatrului Nottara si al Fest(in) pe Bulevard, conferinta i-a avut ca vorbitori si pe Dorina Lazar, directorul Teatrului Odeon, si Calin Mocanu, directorul Teatrului Tandarica, institutii partenere in Fest(in). Au fost prezenti si reprezentanti ai juriului: Monica Andronescu si Pompilius Onofrei, regizori ai premierelor din Fest(in): Diana Lupescu si Gavriil Pinte, critici de teatru, jurnalisti si dramaturgi precum Mihai Ispirescu, autorul textului Aprilie, dimineata.
Noutatea din acest an consta in includerea Festivalului Penitenciarelor in programul Fest(in) pe Bulevard, prin crearea sectiunii MultiArt Exit (spectacole cu actori-detinuti), care se va desfasura in perioada 18 – 19 noiembrie. Invitat la conferinta, reprezentantul Administratiei Nationale a Penitenciarelor – domnul director general, chestor de penitenciare Claudiu Catalin BEJAN a vorbit despre importanta teatrului in reintegrarea sociala si despre rolul artelor in lumea contemporana.
Biletele s-au pus deja in vanzare si pot fi achizitionate de la Agentia de Bilete a Teatrului Nottara (bd. Magheru, nr.20), deschisa zilnic intre 10.00 si 20.00, rezervari telefonice la numarul: 021 317 41 01, dar si de pe site-ul Eventim.
Mai multe informatii despre program, precum si despre surprizele pe care echipa Fest(in) pe Bulevard vi le-a pregatit gasiti pe www.festinpebulevard.ro.
Va asteptam la teatru!