Zoe Vida Porumb. De-a fir a par

Expoziția „De-a fir a păr” a artistei Zoe Vida Porumb prezintă peste 140 de lucrări reprezentative de tapiserie, broderie și obiecte monumentale textile, realizate în peste 50 de ani de activitate artistică. Expoziția poate fi vizitată în perioada 20 octombrie 2023 - 28 ianuarie 2024 la Muzeul Național de Artă al României.

În expoziție sunt prezentate suite ale unor compoziții cu subiecte religioase, precum seria Eleuselor, Bune Vestirilor și Îngereștilor, sau ale unor teme inspirate de universul maramureșean, precum seria Mireselor și a Vârtejurilor sau ale celor inspirate de culturi locale arhaice, precum Spirala vieții sau Poarta Soarelui.


“Orice expozitie a artistei Zoe Vida Porumb este o sarbatoare a spiritului, fiindca ne transpune intr-o lume ideala, a binelui si frumosului, incat eticul si esteticul ajung sa interfereze spontan si natural. Zoe Vida Porumb este o lume care creeaza lumi pentru desfatarea noastra si o face cu eleganta si inteleapta retinere. Din aceasta lectie de modestie, arta izbucneste cu toata vigoarea ei si ne arata un talent genuin, plin de farmec. Sa ne bucuram, asadar!” (Acad. Ioan Aurel Pop)


Zoe Vida Porumb a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, Secția Textile, în anul 1972. A primit numeroase premii și distincții, printre care: Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române pentru întreaga activitate artistică (2009), Premiul Filialei interjudețene UAP Cluj – Bistrița pentru Artă Decorativă (2008) și Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România, Artă Decorativă (1995). Este Cetățean de onoare al municipiului Baia Mare din 2021.


Acest material va este oferit prin Programul Catena pentru Arta.