Vazduhurile gherontice si alte ispravi iconice ale Cuviosului Gherontie

In a doua jumatate a lunii mai 2021, la Galeria Romana puteti sa vedeti lucrari inedite realizate de Cuviosul Gherontie (1934-2018). Mai mult decat o expozitie de arta, este o reunire a tot ce i-a fost dat sa vada Cuviosului si o marturisire a unei vietii inchinate Domnului.

“Devenit cunoscut din ce in ce mai mult dupa plecarea sa, prin marturisirile adunate in deja trei carti, Cuviosul Gherontie se lasa descoperit acum si intr-un alt mod, prin intermediul lucrarilor sale. Considerate uneori desene, alteori picturi, ele au fost realizate pentru a fi daruite, ca semn al iubirii si purtarii de grija pentru semenii ce-i erau cunoscuti direct sau in mod tainic.

Nascut in Tara Fagarasului, aproape in mijlocul tarii, in satul Viscri, a trait perioada de prigoana a clerului si credinciosilor intr-un mod asumat, diferit, marturisitor. Mergea de la o manastire la alta, la o familie sau alta, ramanea acolo o zi sau cateva luni, cum ii descoperea Dumnezeu tainele si adancul sufletului semenilor, carora era in masura sa le vorbeasca despre problemele cu care se confrunta, chiar daca li se parea ca acestea nu erau cunoscute decat de ei insisi.

Timp de doua saptamani, pe simezele Galeriei Romana, vor cuvanta prin cuvinte negraite lucrarile Cuviosului Gherontie.

Cuprinsi de bucuria luminoasa a Invierii, bucurie daruind si primind in dar, in mireasma florilor de mai, va invitam sa gustati din „Izvorul nestricăciunii, (…) plinirea inchipuirilor vazand”, si „sa vedem pe Hristos, Soarele dreptatii, tuturor viata rasarind”, mijlocit de „Vazduhurile gherontice si alte ispravi iconice”.

„Hristos a inviat in sufletele noastre !” (Octaviana Marincas, specialist patrimoniu cultural)

Expozitia "Vazduhurile gherontice si alte ispravi iconice" este deschisa la Galeria Romana in perioada 15 -31 mai 2021.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras