Muzeul National Cotroceni organizeaza joi, 9 februarie 2017, orele 18.00, in spatiile medievale, vernisajul expozitiei de pictura contemporana Semne din lada cu zestre – a artistului plastic Vasile Pop Negresteanu. Acesta va prezenta publicului o noua etapa creativa a sa: aceea a abstractionismului intesat cu simboluri traditionale din tinutul natal al Tarii Oasului.
Expozitia va include picturi in ulei, precum si obiecte de avangarda definitorii pentru o noua etapa ce il repozitioneaza pe artist din zona figurativului in cea a abstractului simbolic, traditional.
Curatorul expozitiei este Doina Mandru, istoric si critic de arta.
Pictorul Vasile Pop Negresteanu este o prezenta obisnuita a Palatului Cotroceni. In timpul restaurarii a participat la redecorarea interioarelor cu picturi specifice unei resedinte regale, inspirandu-se din arta baroca a secolelor XVII, dar si din recuzita neoclasica a picturii de secol XIX, adaugand cateva elemente din tapiseriile franceze stil Verdure. In perioada 1982 – 1989 a realizat lucrari de pictura monumental – decorativa pentru Salonul Brancovenesc, Salonul Corvinilor si Salonul Transilvanean din incinta Cotrocenilor si zece lucrari de pictura pentru Muzeul National Cotroceni. Lucrarile artistului se regasesc in colectii particulare din Romania, din Argentina, Anglia, Belgia, Canada, Elvetia, Franta, Germania, Italia, Japonia, Rusia, Olanda, Suedia, Spania, Grecia, S.U.A, Israel, Turcia si Cipru. Acesta a obtinut numeroase premii in tara dar si in strainatate, iar in anul 2006 a fost declarat Cetatean de Onoare al orasului Negresti-Oas.
Expozitia va fi ramane deschisa in perioada 9 februarie 2017 – 19 martie 2017.
Despre Vasile Pop Negresteanu
A absolvit Liceul de Muzica si Arta Plastica din Baia Mare si Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” Bucuresti, Sectia Arta Monumentala si Restaurare (clasa Prof. Vasile Celmare si Nicolae Groza, 1980). Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din anul 1984. Ȋncepand din 1978 si pana 1992 a participat la toate expozitiile rezervate tinerilor artisti plastici, apoi la zeci de expozitii municipale, republicane, omagiale, precum si la expozitii de grup organizate in Bucuresti, in tara si in strainatate. Prima expozitie personala a avut loc in 1975 la Casa de Cultura din Negresti-Oas.
Vasile Pop Negresteanu este autorul unor impresionante lucrari de arta monumentala: Compexul Viticol Stefanesti – Arges (in colaborare cu D. Gogu, tempera cu ou pe zid, 1979); Institutul de Istorie “Nicolae Iorga” Bucuresti (lucrare de diploma in colaborare cu Gheorghita si Gregorian Rusu si Dan Gogu, tempera cu ou pe lemn, 1980) – lucrare demontata; lucrari de restaurare si pictura monumental-decorativa la Palatul Cotroceni din Bucuresti (1982 – 1989); Muzeul Manastirii Brancoveni – “Sacrificiul Brancovenilor”, fresca, 1989); “Cina cea de Taina”- ulei pe panza (1997), ”Bunavestire”-ulei pe panza si lemn aurit (2005), “Nasterea Domnului” – ulei si foita aurie pe panza (2006); “Invierea”-ulei si foita aurie pe panza –Biserica “ Bunavestire” a Spitalului din Negresti – Oas; Biserica Greco-Catolica “Sf. Maria”, Baia Mare (2001), “Ȋncununarea Fecioarei in prezenta Apostolilor”, ulei pe panza;
Catedrala Ortodoxa “Duminica Tuturor Sfintilor”din Negresti Oas – iconostasul (ulei pe lemn) si altarul (fresca) – 2003 -2008.
Artistul are expuse si lucrari in Muzeul de Istorie – Galati, Muzeul de Arta – Satu Mare, Muzeul de Arta – Baia Mare, Palatul Prezidential Cotroceni, Muzeul National Cotroceni, Colectia Ministerului Culturii, Arhivele Statului Roman, Casa Centrala a Armatei, Bucuresti, Muzeul Stefan Luchian din Stefanesti, Muzeul Tarii Oasului din Negresti-Oas, Muzeul de Arta Ploiesti, Colectia Parlamentului Romaniei – Camera Deputatilor,Primaria Orasului Negresti-Oas. Lucrarile sale se afla colectii in particulare din Romania, Argentina, Anglia, Belgia, Canada, Elvetia, Franta, Germania,Italia, Japonia, Rusia, Olanda, Suedia, Spania, Grecia, S.U.A, Israel, Turcia si Cipru.
Activitatea si creatia artistului plastic Vasile Pop Negresteanu au fost recompensate cu numeroase premii si distinctii: laureat al Festivalului National “Cantarea Romaniei” 1983; premiul I la Expozitia Nationala de Arta Plastica a Tineretului, 1984; premiul Uniunii Artistilor Plastici pentru Arta Monumentala, 1985; premiul I la Expozitia Republicana a Festivalului “Cantarea Romaniei”; premiu la Expozitia de Arta Plastica a Tineretului; premiul Organizatiei Pionierilor, 1987; premiul I Ex Libris José Martí-Casa Americii Latine, Bucuresti, 1994; premiul “Corneliu Baba” pentru pictura la Concursul National de Arta Contemporana”Nicolae Tonita”,Barlad, 1999; “Premio Roma”-artistul anului 2000-Galeria “Il Collezionista”,Roma, Italia, 2000; ”La tellacia d’oro”- premiul la Expozitia Internationala de Arta, Torino, Italia; “Arte dell Terzo Millenio” – Roma; Nominalizat pentru Premio Della Cultura Della Presidenza Del Consiglio Dei Ministri – Quarta Biennalle Internazionnale – Di Roma ArteDell Terzo Millenio – (Palazzo Valentini, Sala Giubleo), 2002.