Teodor Zaica si Mircea Hristescu – expozitia Omul fara memorie

Artiștii Teodor Zaica și Mircea Hristescu și-au propus să abordeze în picturile lor, o temă dramatică și în același timp foarte actuală - crearea omului fără memorie. Reunite în expoziția intitulată "Omul fără memorie", lucrările lor spun povești cutremurătoare despre Experimentul de la Pitești și victimele închisorilor comuniste. Această expoziție poate fi vizitată la Galeria Romană în perioada 6-29 februarie 2024

 

   

Cei doi își propun să reînvie memoria victimelor represiunilor comuniste, prin lucrări pline de forță, de la portretele încărcate cu un spirit iconic, până la compozițiile de mari dimensiuni reprezentând scene ale unor măsuri punitive abuzive. Expoziția invită vizitatorul la meditație, lucrările fiind infuzate cu o spiritualitate care le animă cu discreție. În deschidere a vorbit Mădălina Manolache, istoric de artă.

Teodor Zaica este absolvent al Universității Naționale de Arte din București, secția Pictură. El expune lucrări din seriile „Închisori comuniste” și „Creare a omului fără memorie”. Lucrează cu arhive de imagini și referințe de film, prin transferul și prelucrarea imaginii până la dematerializare. Lucrările sale pline de atmosferă, în care doi poli opuși, veșnicul Bine și Rău, se luptă, oglindesc frământările interiorului uman.

Mircea Hristescu este absolvent al Universității Naționale de Arte din București, secția Foto-Video. Artist multimedia, el a ales cu predilecție pictura ca mediu de lucru în creația recentă. Reorientându-se însă către Pictura tradițională, el își găsește totodată inspirația în imaginile fotografice. Nu lipsesc referințele la pictura românească modernă și contemporană (Horia Bernea, Ion Grigorescu), abordând o voită economie cromatică și o realistă simplitate. Este interesat să capteze imaginea care tinde spre sacralizare a omului asuprit.


Acest material vă este oferit prin Programul Catena pentru Artă.