Picturi abstracte de Vladimir Setran

Expozitia Fara titlu, deschisa la Galeria AnnArt, prezinta o secventa din seria de picturi abstracte lucrate de Vladimir Setran in perioada 2004-2014.

Picturile lui Setran se situeaza la limita minimalismului, invitand privitorul sa experimenteze chiar si pentru o clipa o liniste absoluta, o tacere interioara… Acest non-figurativ are un impact deosebit asupra mintii privitorului, ca o pauza in gandirea rationala. Setran mizeaza pe anularea iluziei tabloului ca oglinda a lumii exterioare asa cum spune curatorul expozitiei Diana Ursan.

Particularitatea acestor panze de dimensiuni mari, in culori acrilice intense, este data de jocul dintre fundalul plat, uniform, si interventiile in pete sau tuse de culoare pastoasa in relief, alternate uneori cu insertii metalice, reflective, care intrerup suprafata continua a tabloului. Ele se situeaza stilistic in gama unui expresionism abstract pur, prezentand afinitati formale si expresive cu nume rezonante din zona color field painting, precum Barnett Newman sau Rothko, spune Diana Ursan.

Pictor si totodata profesor – carismaticul fondator in 1969 al Catedrei de Design a Universitatii Nationale de Arta din Bucuresti, Vladimir Setran are o opera impresionanta, construita pe parcursul a peste jumatate de secol: pictura figurativa si abstracta de mare forta, desen si grafica, toate in reprezentari hedonistice, dar si auster-reflexive ale lumii.
Expozitia de pictura abstracta Fara titlu a artistului Vladimir Setran poate fi vizionata la Galeria AnnArt pana pe 20 martie 2014.

Acest material va este oferit de programul Catena pentru arta.

Realizator: Bogdana Contras