În fiecare an, în luna martie, Muzeul Național Cotroceni aduce în atenția publicului o artistă contemporană, celebrând astfel remarcabile personalități ale culturii românești. În acest context, expoziția artistei Cela Neamțu – “Miracolul firului de lână” crează o punte între tradițiile autentice românești și arta universală contemporană. Expoziția poate fi vizitată în perioada 2 martie – 15 aprilie 2024, fiind o ocazie unică să vedeți tapiseriile sale monumentale aduse de la muzeele din țară precum – Muzeul Județean Buzău, Muzeul de Artă Vizuală Galați, Centrul Cultural „Cela Neamțu”, Ciurea, Iași.
Realizat de femei din cele mai vechi timpuri, meșteșugul țesutului a fost foarte apreciat și promovat de reginele României. “Regina Elisabeta apare în fotografii în fața războiului de țesut”, spune Ștefania Dinu, director general adjunct al Muzeului Național Cotroceni.
În ultimii 10 ani, Cela Neamțu lucrează la seria de colaje textile intitulată “Petice de Frumos din Cămașa Veșniciei”. Primind de la artista Lena Constante numeroase frânturi de cusături de pe iile tradiționale uzate, i-a venit ideea acestor colaje textile care recompun și revalorifică ia românească. “E o terapie pentru mine, bucuria aceasta a lipitului, a croitului cu petice. E un fel de joc copilăresc. Când eram mică mama îmi dădea petice și mă jucam pe prispă, le coseam, le tăiam… Asta e bucuria pe care o simt acum când stau și lucrez asemenea minunății”, mărturisește Cela Neamțu.
Acest material vă este oferit prin Programul Catena pentru Artă.