Back to Venice

CORINA VOICU

REGIZORUL FILMULUI „DARUL ARIPILOR”

Cand am venit pentru prima oara la Venetia pentru un interviu cu Academicianul Grigore Popescu Arbore pentru filmul nostru “Darul aripilor” nu ne-am imaginat ca vom reveni tot la Venetia, in calitate de premianti. Am primit premiul “Best Feature Documentary ” in cadrul Festivalului de Film Documentar “Venice Film Awards”.

Aici, la Venetia, a inceput povestea internationala a filmului nostru si tot aici se intoarce drumul ei, ca un destin rotund.

Suntem fericiti sa fim invitati de onoare in acest an pentru celebrarea Zilei Nationale a Romaniei la Venetia.

Si suntem fericiti sa prezentam filmul “Darul aripilor” prin intermediul IRCCU Nicolae Iorga elitei culturale italiene din Veneto si celei mai mari comunitati de romani din Italia.

In acest lacas mondial al culturii romane creat de istoricul Nicolae Iorga si care are o traditie de peste 150 de ani, o echipa cercetatori romani de elita, studiaza istoricul relatiilor culturale dintre Roamnia si Italia si creeaza oportunitati pentru dezvoltarea acestor relatii.

Filmul “Darul aripilor” a fost premiat in decembrie 2020 la VENICE FILM AWARDS. Iar anul acesta, a fost ales de catre IRCCU Nicolae Iorga de la Venetia, sa reprezinte Romania cu ocazia Zilei Nationale a Culturii Romane.

Poetul, scriitorul, profesorul si istoricul de arta Grigore Arbore a fost prieten de-o viata al sculptorului Pavel Bucur si un fin observator si un foarte bun cunoscator al fenomenului sculpturii romanesti contemporane.

VENETIA – istoria tuturor povestilor sofisticate incepe in aceasta asezare lagunara spumoasa.

In aceasta Venetie boema si flamboaianta si-a facut intrarea in cercurile artistice ale vremii sculptorul Pavel Bucur, personajul fabulous al filmului nostru, DARUL ARIPILOR.

Aici , la Venetia, Pavel Bucur a legat prietenii pe viata, s-a dedicat vocatiei sale si, de asemenea, si-a creat si un atelier stabil, nu departe, la Concordia Sagittaria.

Profesor universitar Dr.GRIGORE ARBORE

Director IRCCU Nicolae Iorga, Venetia

Cu ocazia Zilei Nationale a Culturii Romane , Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanista de la Venetia va prezinta un film splendid intitulat DARUL ARIPILOR, film dedicat unui sculptor de exceptie, unui om care este foarte bine- cunoscut in multe din tarile Europei, care a lasat un semn durabil in arta romaneasca a sculpturii din ultimele decenii: Pavel Bucur.

“DARUL ARIPILOR” este un titlu inspirat de o opera monumentala, “Inaripata” , cum putine sunt in lume, care se afla pe malul Canalului Dunare – Marea Neagra din Dobrogea, si care face scoala si acum.

Filmul este foarte, foarte interesant si este si o marturie a circulatiei frenetice a operelor lui Pavel Bucur in Europa si in expozitiile din tara.

De altfel, ultimul sau atelier a fost la Concordia Saggitarium, in apropiere de Venetia, intre Venetia si Trieste, o localitate istorica, municipiu roman, unde el si-a elaborat in ultimii ani, numeroase opera de sculptura mica si a facut proiecte interesante care constituie deja obiectul cercetarii intreprinse de istorici de arta.

Sper ca in felul acesta vom face cunoscut publicului, celor care pana acum nu au avut ocazia sa-l cunoasca, un artist de mare valoare, al carui nume, fara indoiala, va intra la locul meritat in istoria romaneasca a sculpturii si artelor plastice.