Reverberatii – expozitie de pictura si grafica

Expozitia de grup Reverberatii reuneste lucrarile de pictura si grafica ale artistilor: Irina Sava, Claudiu Victor Gheorghiu, Eduard Stoenica (membri AFAPRR: Asociatia Filiala Arta Plastica Religioasa si Restaurare a UAP din Romania ) si Mircea Nechita (membru Filiala Grafica Bucuresti a UAP din Romania). Este o expozitie speciala care aduce valorile spiritualitatii ortodoxe mai aproape de public. In deschiderea ei au vorbit criticul de arta Luiza Barcan si curatorul expozitiei Razvan Ionut Cirica. Expozitia Reverberatii poate fi vizitata la Galeria Luceafarul, Centrul Cultural Mihai Eminescu Sector 2 Bucuresti, in perioada 8 iulie - 4 august 2018.

"Irina Sava vine din lumea grea de sensuri si evocari a frescelor cu sfinti si a icoanelor.
…Desenul, asadar, este amplu si generos, propunand efecte cromatice deosebite. Totul este bine delimitat in tuse ample si in contururi maiestrite, abile. Constructia este armonioasa, valseaza ca un zefir, trece dintr-un cadru in altul, ca o marturisire continua. Totul intr-un sentiment de modernitate clasica." (Marius Tita, critic de arta)

…Ce este important pentru icoane, in afara de tehnica, Claudiu Victor Gheorghiu a acumulat cunostinte de teologie, dogmatica, istoria bisericii si peste aceste acumulari a venit cu a treia calitate esentiala pentru icoane, dragostea cu care s-a apropiat de ele, astfel incat aceste picturi se transforma in icoane, in adevarate ferestre prin care noi, credinciosii, ne apropiem de MANTUITOR, de DIVINITATE… (Ana Dobjanschi, istoric de arta)

Gravura in diferite tehnici, pictura sau grafica, arta lui Mircea Nechita povesteste cu entuziasm, caldura si vesnica nostalgie despre o lume mai buna, mai asezata, mai plina de seva si de sens. O lume care-si sfasie propriile bariere, o lume unde cerul se intalneste cu pamantul, omul cu vietuitoarele necuvantatoare, animalele cu copacii si ierburile. Mircea Nechita fantazeaza cu o uimitoare frenezie, viseaza cu ochii deschisi, imagineaza un univers in plina expansiune, in care spiritul poate hoinari in voie si se poate bucura de minunea creatiei. (Luiza Barcan, critic de arta)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras