Alexandru Marginean – De la Studiu la Abstract

Cunoscutul pictor Alexandru Ioan Marginean a deschis o noua expozitie personala in Sala Theodor Pallady a Academiei Romane din Bucuresti. Expozitia prezinta o selectie din lucrarile artistului, punctand etape din carierei sa artistica din liceu pana in prezent.

Expozitia poate fi vizitata pana pe 8 octombrie 2016.
Expozitia de fata este un fel de retrospectiva, ca o oprire pentru a privi inapoi la drumul parcurs din copilarie si pana la maturitate. Primele lucrari sunt din scoala, studii de portret, de naturi moarte sau peisaje din Cismigiu. Stilizarea formelor incepe treptat, detaliile marunte pier, fata lumii reale pare a se departa, lasand sa se simta zborul liber al visului. Trairea artistului ajunge la noi prin alegerea, alaturarea sau intreteserea anumitor culori, ale caror nuante se definesc treptat, ca o amprenta a personalitatii artistului.

Rareori mi-a fost dat sa citesc in arta actuala o marturisire mai deschisa a unor trairi intense si complexe, transmise numai cu mijloacele strict picturale. Desenul si culoarea retin din realitate armonii expresive sugerand acorduri muzicale, incat privitorul paraseste expozitia cu senzatia ca a ascultat o serie de variatii pe aceiasi tema, semnate de Alexandru Marginean. (Adina Nanu, critic si istoric de arta)

Despre artistul Alexandru Ioan Marginean

Alexandru Ioan Marginean s-a nascut in 1969 in Bucuresti. A absolvit Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, iar in prezent este Lector univ. dr. la aceeasi universitate. A obtinut numeroase burse postuniversitare la Roma, Venetia, Viena, Bolognia si a organizat numeroase expozitii personale in tara si in strainatate. A obtinut titlul de doctor in Estetica Artelor Plastice in anul 2007, cu tema Conceptul de Arta Ambientala.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras