Multiverse

Titlul expozitiei, Multiverse, este inspirat de ipoteza lui William James( medic, filosof si psiholog american) despre posibilitatea existentei unui numar infinit de universuri paralele, care il cuprinde si pe cel cunoscut de noi.

Expozitia este construita pe ideea schimbului de informatie dintre doua personalitati distincte, vazute ca doua universuri paralele complexe. Relatia lor a inceput in atelier, ca invatatura si transfer de idei si practici de la profesor la elev. Pe Romul Nutiu (1932-2012) si Cristian Sida (n. 1974) ii despart patruzeci si doi de ani de viata si experienta, insa ii apropie afinitatile artistice si preocuparile amandurora pentru informal, pentru abstractizare, pentru sensul materiei, pentru gestualism si introducerea relativitatii formei in spatii aleatorii.

„Nutiu a folosit diverse tehnici ale picturii in operele sale si a inceput sa foloseasca vopselurile industriale intr-o maniera inovatoare. Folosea diverse vase care aveau dimensiunea aproximativa de 160 x 160 x 10 cm. Aceste vase erau umplute cu apa, iar vopseaua era turnata inauntru. Se produceau bule, volute si vartejuri de forme diverse. Nutiu folosea un bat ca sa se joace cu vopseaua plutitoare, care se modifica si crea configuratii accidentale de ritmuri si directii. O panza era pozitionata pe suprafata apei atunci cand efectul era aproape finalizat. Panza absorbea vopseaua care plutise pe suprafata apei.” (Antonella Grevers, Abstract Expressionism behind the Iron Curtain)

Cristian Sida amesteca in pasta picturala tot felul de materiale brute – nisip sau pamant, care dau texturi noi materiei pictate. Doua lucrari realizate in cadrul workshop-ului de la Cetate 2013, prezente in expozitia curenta, fac parte din acest spectru creativ. Opera sa e situata la jumatatea drumul dintre figurativ si abstract.

Apropierile si distantele dintre cei doi artisti pot fi apreciate subiectiv, insa cel mai important lucru este apartenenta amandurora aceleiasi “familii” conceptuale, iar in configuratia naturala a unei familii, rolurile dispar, ramane doar curgerea fireasca a timpului si succesiunea generatiilor. (Simona Vilau, Multiverse)

Expozitia poate fi vizitata pana in februarie 2014. E de neratat!

realizatori: Mihaela Moldoveanu

Bogdana Contras