Vizitand atelierul de la Targu Jiu al artistului Mihai Topescu am povestit cu acesta despre cele mai recente lucrari ale sale, instalatii de mari dimensiuni din seria intitulata "Manifest pentru Natura", la care artistul lucreaza de cinci ani. Sunt instalatii in care se imbina armonios sculptura si culoarea, lucrari in care se vede implicarea artistului in societate.
Artistul vizual Mihai Topescu marturiseste:
"Am lucrarile in jurul meu, le vad si le dezvolt. Fiecare lucrare este o etapa care vine de la sine, nu o caut eu, nu stau sa ma gandesc ce as putea sa fac. Exact ce spunea si Brancusi "lucrurile nu sunt greu de facut, totul e sa te pui in stare a le face". Deci daca lucrezi descoperi, incepi sa intelegi, sa vezi. Sunt starile pe care le ai tu ca artist in atelierul tau, cand stai si lucrezi.
In viata mea am facut sticla, am lucrat in lemn, in piatra, culoare. Acum toate acestea la un loc le regasesc in aceste elemente colorate. De vreo cinci ani de zile, sunt implicat in proiectul Manifest pentru Natura. Fie ca sunt pomi colorati, fie ca sunt cilindri colorati, prisme colorate, pari colorati, toate sunt energiile celor care se implica in acest manifest.
Instalatiile, aceste lucrari de land-art Manifest pentru Natura le-am avut pe malul marii, era un proiect manifest pentru o mare curata; pe varful Parang – manifest pentru un aer curat; o alta instalatie cu elementele acestea pe malul unui lac – pentru lacuri curate; pe un deal foarte spectaculos – pentru un pamant curat. Apoi la Bruxelles in cadrul Festivalului Europalia Romania 2019, la Chateau de Beloeil, unde am avut o instalatie foarte mare, tot asa ca o continuare a manifestului de la Padurea Paradisului. Am avut la Venetia.
Am inceput sa urmaresc ce se intampla cu lucrarile mele si cu actiunile mele, cu instalatiile mele si am observat ca s-a creat un fel de curent, de implicare a artistului in societate, pentru protectia naturii, pentru protectia mediului. Cel putin asa am observat si inteleg, este si momentul cred. Artistul nu trebuie sa fie omul care sta in atelier, picteaza sau deseneaza si nu-l intereseaza ce se intampla in jurul lui. Artistul trebuie sa fie un activist, un om care sa se implice prin actiunile lui. Sunt multumit ca am intrat in acest curent artistic de implicare a artistilor in societate. Este pentru mine un lucru extraordinar si ma regasesc."
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras