George Tiutin – Taina pamantului

La sfarsitul lui septembrie, a avut loc la Galeria Galateea vernisajul expozitiei Taina Pamantului si lansarea albumului De la materie la sens, ce marcheaza un an de la trecerea in nefiinta a artistului George Tiutin.

George Tiutin, un artist model


George Tiutin (nascut la Talpos, Bihor, in 6.05.1935, decedat la Bucuresti in 26.12.2013) a absolvit Institutul Nicolae Grigorescu, facultatea de Arte decorative, in anul 1963, avandu-i ca profesori pe remarcabilii sculptori Mac Constantinescu si Zoe Baicoianu. Intre anii 1968 – 2009 Tiutin realizeaza, singur sau participând in colective de artisti, o substantiala opera de arta murala si decorativa in ansambluri turistice sau rezidentiale din Olimp, Neptun, Sinaia, Bucuresti, Snagov. Parte dintre acestea sunt consemnate fotografic în album. Remarcabile pentru amploarea explorărilor artistice sunt expoziţiile autorului din 1971: Bucuresti şi Linköping, Suedia, 1981, Bucuresti si Malmö, Suedia si 2012, Palatele Brancovenesti, Mogosoaia, unde a expus instalatia ceramica intitulata Pamant si Comos.Pe langa aceste prezente solo, artistul aparticipat intens la majoritatea Saloanelor de arte decorative, precum si la numeroase expozitii ceramice desfasurate in spatii europene.

Semnificatia unei opere


Abordarea temelor celeste si telurice, secretele profesionale care tin de compozitie, regim de ardere, paşi tehnologici si mai ales lexicul de semne astrale, uneori zodiacale, il recomanda pe George Tiutin drept un artist racordat deopotriva la Axa Lumii si la vibratia universala. Formele sferice, elipsoidale, intotdeauna inchise, realizate din materiale si prin procedee diverse, reprezinta forma exemplara la care a ajuns maestrul.

Artistul psi rezerva privilegiul de a ne spune ca nu exista univers fara armonie si fapta fara de sens. Nimic nu este intamplator; totul face parte dintr-un plan la dezvoltarea caruia contribuim cu totii si mai mult decat atat, totul (micro sau macro) pare sa aiba aceeasi importanta in sistemul dat. – Mihai Plamadeala

Acest material va este oferit de Catena.
Realizator: Ema Nicola.