Maria Cioata – Vibratii

Inspirata de tesaturile traditionale romanesti, artista Maria Cioata creeaza opere de arta in care lumina se impleteste cu ceramica la infinit. Asistam fascinati la jocurile de umbre si lumini ale lucrarilor sale expuse in aceasta perioada in spatiul Muzeului de Arta Moderna si Contemporana Pavel Susara.

Expozitia "Vibratii" a artistei Maria Cioata poate fi vizionata in lunile martie si aprilie 2022 la Muzeul de Arta Moderna si Contemporana Pavel Susara, din Bucuresti. Maria Cioata este castigatoarea premiului MAMCO Pavel Susara din cadrul Bienalei Albastre 2021.

"Prin expozitia Vibratii, dar si prin intreaga ei creatie, Maria Cioata face vizibil si, totodata, comenteaza in priza directa chiar inceputul indeterminabil si misterios al Universului, in cele mai profunde, mai impalpabile si mai greu de imaginat ipostaze ale lui, asa cum este descris el in nu mai putin misterioasa teorie a corzilor. Suntem in plina demonstratie ca teoria este adevarata, cel putin in logica profunda a imaginarului, pentru ca artista chiar asta face: construiește realitati, forme si existente palpabile tocmai din aceste stringuri, din asemenea corzi imateriale si fara masa.
Privite cu atentie, corzile, fasiile, franjurii Mariei Cioata sunt energii in plina vibratie – si acestea chiar vibreaza cu adevarat chiar daca nu sunt atinse si stimulate -, vibreaza prin succesiune, prin ritmurile pe care le creeaza dispunerea lor, prin incidenta luminii si prin insertia lor in spatiu. Iar din nucleele acestor imponderabile vibratiile incep sa apara, pe nesimtite, elementele materiale, incep sa apara structurile si formele, incep sa apara expresiile si primele semne de necontestat ale unor noi existente.
Daca e sa privim, asadar, aceste lucrari in mod teoretic si de la distanta, dar si in morfologia si in expresia lor directa, Maria Cioata se aseaza intr-un moment de fondare a vizualului, de alcatuire a lumii, de constituire a existentei, iar acest proces porneste tocmai de la un nivel al imponderabilelor, de la realitatea implapabila a spiritului, si nu de la materie, in general, sau de la materiale, in particular." (Pavel Susara, curator expozitie)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras