Expozitia Ferdinand si Maria. Regii Marii Uniri

La Muzeul National de Arta al Romaniei, la parterul Galeriei Nationale, s-a deschis expozitia „Ferdinand si Maria. Regii Marii Uniri”, care reuneste numeroase portrete pictate sau sculptate infatisandu-i pe regele Ferdinand si regina Maria.

Expozitia „Ferdinand si Maria. Regii Marii Uniri” se poate vizita in perioada 18 iulie – 29 septembrie 2019.

Realizata in parteneriat cu Muzeul Militar National „Ferdinand I”, Muzeul National al Taranului Roman, Casa Memoriala „Costin Petrescu” si Biblioteca Academiei Romane, expozitia beneficiaza de intrare gratuita. Curatorul expozitiei este Alina Petrescu.

O suita impresionanta de portrete, cele mai multe dintre ele oficiale, aduc un omagiu regelui Ferdinand si reginei Maria, fauritorii Romaniei Mari. Realizate in perioade diferite, ele sunt opera unor artisti autohtoni (Milita Patrascu, Ipolit Strambu, Costin Petrescu, Nicolae Vermont) sau straini (Philip de Laszlo, Alfred Schwartz, Albertine Ruprecht) care au izbutit sa imortalizeze convingator trasaturile definitorii si caracterul celor doua personalitati istorice care au marcat devenirea Romaniei moderne in timpul si dupa Primul Razboi Mondial.

Lor li se adauga cateva albume de schite in acuarela ale reginei Maria, care imbogatesc perspectiva istorica cu una artistica. Studiile de flori presarate cu diverse elemente geometrice si simbolice subliniaza sensibilitatea reginei, ilustrata in acest caz prin practicarea unui limbaj decorativ specific stilului Art Nouveau, atat de admirat in tinerete.

In expozitie, putem sa admiram un costum popular purtat de regina Maria si pe care il vedem alaturi intr-un portret diafan realizat in pastel.

O suita inedita de fotografii si colaje cu articole din ziare de epoca din arhiva sculptorului Alexandru Severin completeaza expozitia si adauga valoare documentara dublei perspective – artistica si istorica.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras