Lansarea albumului Nicolae Tonitza de Doina Pauleanu

La Galeria de arta Senso, in data de 28 noiembrie 2018, s-a lansat albumul Nicolae Tonitza, editia a doua, semnat de Dr. Doina Pauleanu, istoric si critic de arta. Este o noua editie revizuita, in care au fost adaugate noi imagini cu picturi aflate in colectii particulare, putin cunoscute marelui public. Prima editie a avut un mare succes, fiind nevoie de o retiparire, aceasta a doua editie. Albumul Nicolae Tonitza este tiparit la Editura Monitorul Oficial, care a reusit sa reproduca exceptional sensibilitatea picturilor marelui artist Tonitza. La lansarea albumului au vorbit Ruxandra Garofeanu - critic de arta, Ana Ivascu - redactor sef al Editurii Monitorul Oficial, Doina Pauleanu - autorul volumului, critic de arta si directorul Muzeului de Arta Constanta.

Albumul Nicolae Tonitza are 204 pagini si 172 de ilustratii. Este impartit in 6 capitole: Inceputurile, Primele manifestari si forme asociative, Grupul celor patru, Expozitiile de grup, fapte si intamplari din anii 1926 – 1933, In grup restrans 1934 – 1937 si Ultima expozitie, alte fapte si intamplari 1938 – 1940.

Pe coperta albumului este scris un superb text de Nicolae Tonitza: "Copiii ne apar cu fermecatoarea lor inexperienta, cu armonioasa lor dezordine, cu inaripata lor nedisciplina, cu spaima lor pentru tot ce le este impus prin traditie si autoritate si cu pasiunea lor pentru tot ce este lumina, pentru tot ce este miscare sloboda, gratie si joc, pentru tot ce este bucurie a vietii, pentru tot ce este dezinteresata infratire cu semenii planetari sub egal milostiva sarutare a unui soare…"

Evenimentul a fost sustinut de FILDAS Art si Catena, prin Programul CATENA pentru ARTA si vine la aproape jumatate de an de la succesul lansarii, tot la Galeria de Arta Senso a cartii Doinei Pauleanu – "Viata tacuta a naturii. Flori, fructe, delicatese si obiecte in pictura moderna romaneasca, 1916 – 1946" (volumul II, Editura Monitorul Oficial 2018).

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras
Fotografii: Cris Ardelean