Ioan Galea – Lights from my studio

Artistul aradean Ioan Galea a adus la Bucuresti, la galeria Galateca, 20 de picturi in care a urmarit sa redea frumusetea si delicatetea luminii. Expozitia este intitulata "Lights from my studio" si poate fi vizionata in perioada 17 noiembrie - 5 decembrie 2020.

”La o prima citire, pictura lui Ioan Galea poate fi apropiata exclusiv semanticii conceptuale.(…) Nefiind o pictura frenetica si avand o existenta care s-a nascut din proprietatile spiritului, contemplarea sovaielnica nu va duce la clarificarea ei, dimpotriva, o poate ambiguiza. Altfel, ceea ce este esenta si norma, ducand la durata acestei picturi, va deveni in ochii privitorului, un cifru. ” (Iolanda Malamen – Autoscopia spiritului)

”Vizibilul si invizibilul, amanuntul si sugestia, muchia precisa si pata de culoare indrazneata alcatuiesc, la Ioan Galea, particule de expresivitate incarcate de mister. Obiectele sunt si nu sunt ceea ce par. Fragmentele clar conturate, cvasi-fotografice, sunt prizonierele ramelor de tainice culori, ce dilueaza si confera, in acelasi timp, o forta de expresie ce vine dintr-un timp al visarii si meditatiei. Elementul suprarealist adauga imaginii dinamism si candoare, deformand particulele realitatii in conformitate cu impredictibilele unghiuri de lumina si intuneric generate de alchimia culorii.” (Mircea Mihaies)

IOAN GALEA, nascut in 1956, este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. A avut expozitii solo la Muzeul Banatului – Timisoara, Sala Clio – Muzeul de Arta Arad, Galeria Delta – Arad, Muzeul Tarii Crisurilor – Oradea, Galeria Alfa – Arad si de grup in tara si in strainatate. Lucrarile sale sunt in colectii private: Romania, Polonia, Italia, Austria, Germania, Franta, S.U.A., Serbia. In prezent traieste si lucreaza la Arad fiind Profesor, PhD la Universitatea Aurel Vlaicu.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras