Iuliana si Florian Lucan


Expozitia artistilor Iuliana si Florian Lucan, intitulata "Mici intamplari din gradina de vara", ne invita in paradisul pictorilor, acel loc imaginar unde se gaseste labirintul ideilor.

Interesata de jonctiuni, metamorfoze si treceri, de granite si spatii identitare, Iuliana Florea Lucan a lasat in urma tema anterioara a oamenilor-masini, fiind interesata de aceasta data de ciclurile vietii, virtuale sau implinite. Lucrarile sale insumeaza contrastele. Artista foloseste un limbaj de semne si de relatii prin care isi plaseaza coerent subiectele pe pinza. Remarcam aparitia constanta a omului in compozitii, om pe chipul caruia se citesc, deopotriva, semnele degradarii si ale frumusetii. Personajele sint plasate in niste spatii ale desfigurarii, dar si ale posibilei transfigurari. In lumea plastica a Iulianei, privitorul simte ca oricind se poate intimpla ceva care sa puna totul intr-o lumina pe deplin alta. Precum intr-o nuvela a lui Dino Buzzati, linistea aparenta a gradinii ascunde un adevarat genocid intimplat in lumea insectelor, care, din punct de vedere cosmic, nu este cu nimic mai prejos decit cel din lumea noastra. Relatiile cromatice, ritmul liniilor, solutiile de calibrare ne dezvaluie o artista aflata la deplina maturitate si, in acelasi timp, departe de apogeul carierei sale.

Florian Lucan este interesat, in lucrarile sale recente, de detaliu si de fragment. Forta acestora este miza unor compozitii cu accente uneori chagalliene, alteori neoexpresioniste. Elementele abstracte se intrepatrund cu cele concrete, sub egida figurativului. „Intimplarile” lui Lucan (din gradina de vara) sunt non-epice. Se refera mai degraba la volume, hasuri, planuri, culori.

Mihai PLAMADEALA, istoric de arta