Inge Morath

Expozitia fotografei austriece Inge Morath (1923 – 2002) este deschisa la Muzeul Taranului Roman pana pe 17 octombrie 2010.

In septembrie 2010 Forumul Cultural Austriac impreuna cu Muzeul Taranului Roman va prezenta prima expozitie de mari dimensiuni cu lucrarile celebrei fotografe Inge Morath. Opera fotografica a lui Inge Morath (1923 – 2002) este puternic influentata de stilul lui Henri Cartier-Bresson, alaturi de care aceasta a lucrat mult timp. Ea a creat o voluminoasa opera fotografica pentru Agentia Foto Magnum, opera ce si-a gasit consacrarea internationala.

Romania a fost pentru Inge Morath o tara in care artista s-a intors in repetate randuri. Nu numai ca a studiat la Bucuresti (1943), ci a intreprins si numeroase calatorii prin Romania: 1958, 1967 si 1994. Din aceste calatorii au rezultat circa 1.000 de fotografii care inca nu au fost date publicitatii, precum si un jurnal, in care aceasta si-a notat experientele si impresiile.

La Muzeul Taranului Roman va fi deschisa, incepand cu 2 septembrie 2010, o expozitie cuprinzand 133 de lucrari ale lui Inge Morath, care depun marturie despre viata in Romania pe timpul unor perioade semnificative pentru aceasta tara. Este vorba aici, in mod sigur, nu doar despre niste documente de o calitate aflata dincolo de orice dubiu, ci si cu un continut deosebit de interesant.

Inge Morath, care a trait incepand cu anii ´50 in majoritatea timpului in SUA, unde s-a si casatorit in 1962 cu autorul Arthur Miller, a ramas credincioasa radacinilor ei europene, intreprinzand lungi calatorii pe acest continent.