Ilie Rusu – Amintiri din Centrul Vechi

Artistul ceramist Ilie Rusu, format la Institutul "Ion Andreescu" din Cluj, activeaza de 20 de ani in mediul artistic din Bucuresti, unde este si profesor la Universitatea Nationala de Arte. Anul acesta, Ilie Rusu s-a decis sa reuneasca intr-o expozitie lucrari semnificative ale creatiei sale de pana acum, aducand la Galeria Galateea lucrari realizate in anii 1980 la Cluj si lucrari realizate in anii 1990 si 2000 la Bucuresti. Este o restransa retrospectiva menita sa portretizeze un artist remarcabil - Ilie Rusu.
Expozitia “Amintiri din Centrul Vechi” a artistului Ilie Rusu este deschisa la Galeria Galateea in perioada 13 iunie – 11 iulie 2017.
Ceramistul Ilie Rusu marturiseste:
“Etapa cea mai interesanta si prolifica, pot spune, ca a coincis cu instalarea mea in studioul de creatie din strada Selari 13, din Centrul Vechi. Spatiu cu o bogata incarcatura istorica si culturala, inconjurat de galerii si biserici, dar care s-a transformat incet dar sigur, intr- un centru al consumerismului si al distractiilor nocturne. Am petrecut douazeci de ani absolut speciali, am cunoscut oameni si evenimente deosebite, care mi-au marcat profund existenta si opera. Tot aici am intalnit generatii diferite de artisti: de la Marin Gherasim la Andrei Romocean, de la Cornelia Danet la Casia Csehi, de la Paul Gherasim la Petru Lucaci, de la Napoleon Zamfir la Ion Atanasiu, Dan Minea, Marcel Bunea sau Marius Barb. Fiind vorba de artisti diversi si speciali prin opera lor, s-a construit un bun spatiu de lucru, de circulatie a ideilor, prin activitati expozitionale comune infaptuite aproape anual.
Expozitia coincide cu plecarea mea din acest spatiu de creatie; schimbarea lui am dorit sa o marchez prin organizarea primei mele expozitii personale si punctarea odata in plus a importantei acestor ani. De aici rezulta si titlul expozitiei: „Amintiri din Centrul Vechi”. Au fost ani in care am experimentat mult, am desenat, am realizat lucrari din materiale diverse si cu abordari diverse. Cu toate acestea, in toata aceasta peroada ceramica a continuat sa existe pentru mine si sa ocupe acelasi loc important in creatia mea. Abordarile diferite in domeniul experimentului plastic nu au fost decat o completare si un adaos important si binevenit in creatia mea ceramica.”
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras