Expozitia Sweet Concrete

Despre realitatea urbana vorbesc in picturile lor cei cinci artisti vizuali Costin Bratean, Alex Baciu, Bianca Ionita, Silviu Parascan si Razvan Radu, reuniti in expozitia Sweet Concrete deschisa la Galeria Elite Art pana pe 3 septembrie 2015.

Expozitia Sweet Concrete la Galeria Elite Art

Departe de a fi o expozitie manifest, SWEET CONCRETE ancoreaza discursurile unor artisti care propun o incursiune in esenta concretului ca si cuantificare relativ-temporala, o critica constructiva in plan general, precum si care colectioneaza stari de fapt si de locuri, gravitand punctual in zona analizei urbane. Ea poate deveni atemporala sau impamantata in exactitatea momentului, poate fi despre pamant sau despre ceea ce il acopera. Este o expozitie care vorbeste despre oras ca opera de arta sau esec al mainii umane, este despre pulberea gri de ciment, despre luciul inox-cromului sau despre stari de visare in care vechi bijuterii arhitectonice abandonate devin carcase goale care doar evoca fragmente, devin resturi ale trecutului, posibile “renascute” mall-uri in devenire, mix de termopan si mucegai.

Lucrarile artistilor prezenti dialogheaza fin pe aceeasi frecventa, rezonand la acelasi nivel, desi nu a existat un dialog artistic concret premergator evenimentului. Desi toti tineri (insa cunoscuti deja pietei de arta romanesti), provin din spatii, locuri, scoli si generatii diferite si tintesc spre acelasi mesaj de avertisment, fie el ludico–morfeic, ca cel al lui Alex Baciu sau plin de gest si vigoare ca al lui Costin Brateanu, reactivator al unui alt tip de concret, subtil ironic si documentar, cu ecouri realist-socialiste care evoca discret un moment-trauma al unei intregi natiuni, cum este cel al lui Razvan Radu, contemplativ dar non-melancolic asupra aglomerarii urbane, sau al deformarii prin reflexie ca mijloc al autoreflectivitatii ca cel al Biancai Ionita si nu in ultimul rand al redefinirii umane raportate la ambient al lui Silviu Parascan. (Alexandra Baciu, curatorul expozitiei)
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras