Corneliu Baba – Confesiuni

La Muzeul National de Arta al Romaniei s-a deschis mult asteptata expozitie Confesiuni. 1944-1965 dedicata artistului Corneliu Baba (1906-1997), unul dintre marii maestri ai scolii romanesti de pictura. Expozitia este prilejuita de aparitia volumului cu acelasi titlu, care cuprinde scrieri din jurnalul artistului, volum publicat prin grija doamnei Maria Muscalu Albani, executorul testamentar al pictorului. Expozitia este deschisa la parterul Galeriei Nationale, in perioada 2 noiembrie 2018 - 28 februarie 2019.

Expozitia Confesiuni, prima deschisa la MNAR dupa marea retrospectiva din 1997, reuneste peste 70 de lucrari din patrimoniul MNAR si din colectia artistului, unele dintre ele inedite, precum si cateva fotografii din arhiva de familie. Selectia urmareste firul evocarilor si mentiunilor din volumul cu iz de jurnal personal privitoare la preocuparile artistice ale pictorului intr-o perioada care corespunde primelor decenii ale regimului comunist din Romania. Desi artistul incepe sa scrie aceste marturii in 1944, referirile acopera si amintiri din copilaria sa. Este de altfel prima data cand lucrari din copilarie si din anii de scoala sunt incluse intr-o expozitie de asemenea anvergura, alaturi de picturi si desene din perioada de deplina maturitate a artistului.

Sunt expuse si lucrari devenite celebre, portrete ale personalitatilor culturale ale vremii precum Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Lucia Sturdza Bulandra, Maria Tanase.

Cartea Corneliu Baba – Confesiuni si Jurnale 1944-1965 este primul volum dintr-o serie care doreste sa prezinte scrierile din jurnalele tinute de Corneliu Baba de-a lungul vietii sale.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.

Realizator: Bogdana Contras