“Un elogiu adus Frumuseții, pictura lui Dinu Săvescu readuce laolaltă cele patru elemente presocratice. Tactilitatea și materia voluptuoasă invocă Pământul, Apa se regăsește în fluiditatea amplă a tușei, anvelopa subtilă care îmbracă formele are întreaga generozitate a Aerului, iar tonurile impulsive și flamboaiante, care adună totul laolaltă, conțin întreaga energie combustivă a Focului. Privindu-și apoi întreaga creație, Pictorului nu-i rămâne decât să constate că a fost bine așa…” scrie Pavel Șușară, critic și istoric de artă.
Dinu Săvescu spune că “expoziția “Urme” își propune câteva conotații. Urme, pentru că sunt urmele lăsate de Țuculescu. Ion Țuculescu a luat urmele din covoarele oltenești. Măturile sunt ștergerea urmelor. Și atunci ne învârtim în jurul acestui subiect – urmele. E vorba de pictura care se pictează pe sine.” Pictor și restaurator, Dinu Săvescu s-a născut în 1956 la Arad. Între anii 1980-1984 a studiat pictura la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din București, la clasa profesorilor Gheorghe Șaru și Ion Sălișteanu. Din 1990 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția pictură București. De asemenea, este și expert conservare/restaurare pictură pe suport lemn, pânză și sticlă. Timp de mai bine de 38 ani s-a implicat în diferite forme, în conservarea și studiul structurii stratului pictural al picturii post-bizantine din sec. XVII-XVIII, inclusiv al picturilor din bisericile de lemn din Transilvania și Moldova. Această experiență s-a finalizat cu dobândirea unei competențe mărite în domeniul artelor vizuale.
Criticul și istoricul de Pavel Șușară se întreabă: “Ce se întâmplă cu Dinu Săvescu în această carieră duală de restaurator și de pictor cu o creație de o vitalitate și o forță în aceeași măsură exemplară? Dacă îi urmărim parcursul de la primele lui ieșiri în spațiu public și până acum, o să vedem că există niște elemente care nu au fost abandonate, dar au fost absorbite dintr-o etapă în alta. Iar ce a rămas constant în tot ce a făcut este temperamentul, vitalitatea, combustia interioară.”
Acest material vă este oferit prin Programul Catena pentru Artă.