Ceramista Daniela Fainis simte mereu nevoia sa-si transforme gandurile in realitate, modelandu-le in pretiosul portelan, devenind astfel nemuritoare. Pentru ea gandurile sunt ca o avalansa, asa cum ne-a povestit cand i-am vizitat minunatul atelier in toamna acestui an, 2020.
Artista Daniela Fainis marturiseste ca "Gradina este o binecuvantare mai ales ca este la un pas de mine, dar modelez in atelier si lucrez cu pamanturile mele inauntru, pentru ca statul afara nu este propice pentru lucrul cu portelanul sau cu orice alt material ceramic. De obicei lucrez in interior si sunt destul de retrasa, in sensul ca imi gasesc ungherele cele mai linistite in care sa lucrez. Un prieten de-al meu cand venea pe aici si nu vorbeam prea mult, ma intreba adesea: Despre ce mai taci, Daniela? Simt nevoia sa ma retrag… in singuratatea mea sunt oricum bulversata de ganduri si am nevoie de multa liniste ca sa pot sa construiesc.
Atelierul e important, intr-adevar, sa-l ai dotat dar daca dau timpul inapoi si stau si ma gandesc, oriunde si oricum si un colt de masa il poti face atelier. In Japonia cand am fost, locul unde am stat nu era atat de dotat pentru ceramica, cu toate ca era o scoala pentru ceremonia ceaiului. Ei faceau ceramica acolo, dar nu era echipat incat sa ai la dispozitie foarte multe dotari, sa poti sa ai modalitati de exprimare multe. Si-mi aduc aminte ca am lucrat la modul cel mai simplu si au iesit lucrurile cele mai complexe.
Este un paradox intre a avea un atelier bine dotat si coltul de masa despre care-ti spuneam. Pentru un ceramist este important sa ai la dispozitie o fabrica. Este important in momentul in care gandesti cumva spre mare, spre monumental. Vrei sa nu ai bariere de volum, de spatiu de ardere si atunci fabrica iti ofera posibilitati mult mai multe, nelimitate as putea sa spun, fata de atelierul de acasa, atelierul pe care fiecare si-l utileaza, si-l doteaza dupa posibilitatile lui.
Asa ca atelierul cumva poate sa fie oriunde daca ai ceva de spus, daca vrei sa spui, daca vine din interiorul tau. Gandurile se nasc prima data acolo si nu poti sa le opresti, ele sunt o avalansa. Din cand in cand simti nevoia sa le arati si altora, sau pur si simplu vrei sa le vezi si tu cum arata in realitate."
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras