Dan Vezentan – sculptura “Culegătorul de plante”

Oare cum se realizează o sculptură de mari dimensiuni, din metal? Care este drumul de la schiță până la amplasarea sa într-o grădină? Am aflat de la artistul Dan Vezentan, care ne-a povestit despre cea mai nouă lucrare a sa intitulată "Culegătorul de plante".

“Sculptura “Culegătorul de plante” face parte dintr-o serie mai amplă începută în urmă cu cinci ani – “Structuri de cules”. Sunt niște instalații care te duc cu gândul la utilajele de recoltat, de cules cereale, legume sau fructe”, spune artistul Dan Vezentan. Cu dimensiunea de trei metri jumătate pe trei metri, “Culegătorul de plante” a fost inspirat de coșurile pentru spate, împletite tradițional, pe care artistul le folosea la cules în Maramureș, unde a copilărit. Cu forma unui titirez cu 12 laturi pe care sunt prinse 12 coșuri, acest utilaj utopic este un fel de seceră multifuncțională. Numărul 12 nu este ales întâmplător, “am încercat să suprapun ideea de timp peste culesul plantelor”, spune artistul. 

Procesul de realizare a fost lung, în câțiva ani această lucrare a ajuns de la schiță, machetă, proiectare 3D la forma finală în metal. Fiind o lucrare gândită pentru a fi amplasată în exterior, artistul a realizat structura principală din corten – un oțel care ruginește, cu aspect mat catifelat și coșurile din aluminiu eloxat și inox. Minunat este contrastul puternic dintre cele materiale, mai ales că pe împletitura de aluminiu se reflectă iarba și cerul, aducând noi culori pe suprafața lucrării. Cu trecerea anilor, sculptura își va schimba aspectul, în funcție de umiditatea din zona în care va fi amplasată. Pentru prima dată ea a fost expusă în cadrul târgului de artă RAD Art Fair, în perioada 16-19 mai 2024, pe peluza hotelului CARO din București.

Acest material vă este oferit prin Programul Catena pentru Artă.