Dan Constantinescu – Lumina intunericului

Artistul Dan Constantinescu pregateste o noua expozitie care se va deschide pe data de 27 martie 2018 la Galeria Senso. In realizarea acestui ciclu de lucrari care va fi expus la galeria Senso, artistul marturiseste ca a fost inspirat de aceasta lumina a intunericului, a spatiului de o anumita sacralitate pe care-l intalnim in biserici. A fost inspirat de imaginea frescelor din biserici vazute seara la lumina lumanarilor.

Dan Constantinescu a avut curajul sa patrunda si sa ne dezvaluie realitatea lumii de dincolo de frivolitatea ei materiala. Arta de a privi presupune o relatie sensibila, de o intimitate extrema, cu alveola metafizica a lucrurilor, cu misterul lor, care induce in orizontul vizual mai mult o stare decat o impresie, ce rezoneaza in noi sub chipul realului. (Corneliu Antim, critic de arta)

Contempland fabuloasele scene pictate cu mii de ani in urma si cortegiul de conventii repetate la nesfarsit: insertia textului in imagine, utilizarea perspectivei ierarhice si lipsa celei cantitative, reprezentarea frontala a torsului si profilul folosit pentru chip si membre, principiul simultaneitatii, culoarea investita cu atribute simbolice, caracterul magic al reprezentarii, caracterul sacru al textului (medou-netjer – cuvant divin isi numeau egiptenii scrierea) – Dan Constantinescu preia explicit elemente iconografice si forme stilistice specifice; utilizate in constructii imaginare, acestea nu ascund originalitatea genul proxim. (Dr. Doina Pauleanu, critic de arta)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras