Constantin Artachino la Art Safari Love Edition

Expoziția dedicată pictorului Constantin Artachino, din cadrul evenimentului Art Safari Love Edition 2023, prezintă operele artistului într-o scenografie misterioasă care accentuează vibrația lucrărilor. Artachino (1870-1954) a fost inspirat de magia legendelor, dar și de parfumul exotic oriental din zona Dobrogei, unde picta mereu. În expoziție este recreat și un colț din atelierul său, inclusiv șevaletul pe care a pictat zeci de ani.

Expoziția Constantin Artachino este deschisă până pe 10 septembrie 2023, pe strada Lipscani, în Palatul Dacia-România. Curatorul expoziției este Elena Olariu, iar scenografia a fost realizată de Cosmin Florea, unul dintre cei mai apreciați scenografi de teatru din România.

Constantin Artachino a debutat sub auspiciile Simbolismului, preluând influențe din zona Academismului, dar și ale Postimpresionismului. Întreaga sa creație a rămas însă sub semnul execuției extrem de elegante și de echilibrate, în linii și contururi clare, perfect armonizate. Picturile artistului dau adesea impresia de monocromie, în sensul în care se observă reducerea semnificativă a contrastelor la o singură culoare dominantă. Datorită originii familiei sale (portul Artachi, de la Marea Marmara, Imperiul Otoman), a fost atras de lumea orientală și balcanică. A pictat mult în Bulgaria, la Sofia, Silistra și Balcic, în Dobrogea, de la elemente de arhitectură, până la figuri umane și port tradițional. Lucrările prezente acum în expoziție provin de la muzee din toată țara, dar și din colecții private.

Fascinația lui Artachino față de lumea orientală și de Dobrogea cu multiplele ei influențe este vizibilă în expoziția din cadrul Art Safari nu doar în picturi. Vizitatorii pot admira și obiecte și elemente de port tradițional tătăresc și turcesc din colecția Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Muzeului Național al Țăranului Român.

Acest material va este oferit prin Programul Catena pentru Arta.