Petru Lucaci la MNAC

Seria intalnirilor din cadrul expozitiei Invatamantul artistic bucurestean si arta romaneasca dupa 1950 (curator Adrian Guta), a continuat la Muzeul National de Arta Contemporana cu un eveniment avandu-l ca invitat pe artistul vizual Petru Lucaci, intr-un dialog cu Adrian Guta, critic de arta.

Prezentarea artistului Petru Lucaci la MNAC

O ampla prezentare a artistului Petru Lucaci a avut loc pe 24 iunie 2015 la Muzeul National de Arta Contemporana. Petru Lucaci este in acelasi timp artist, profesor, presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Romania, directorul Galeriei Victoria Art Center si directorul Revistei Arta.
Petru Lucaci este nascut in 1956 si este un „optzecist“ care s-a lansat in viata artistica romaneasca spre sfarsitul deceniului al noualea al secolului trecut. Pe urmele lui Lao-Tzi, Lucaci considera ca un calator bun este acela preocupat mai mult de drumul insusi decat de gandul de a ajunge. Etapele lui de lucru si popasurile expozitionale aduc surprize, confirmari, noi schimbari…, ocolesc comoditatea. Optiunile tematice, tehnice, stilistice si-au constituit un teritoriu in expansiune, de la pictura la obiect, fotografie si new media, de la tatonari ale relatiei figurativ-abstract la un neoexpresionism ce dialoga cu gestualismul abstract, de acolo la hiperrealism si iar la fertile topiri de granite, de la explozia cromatica la implozia spre negru si inapoi. Ramificatiile, revenirile, scurtaturile, trecerile de nivel pe drumul lui Petru Lucaci deseneaza o conceptie postmoderna de constructie a operei, in care fragmentul, colajul, alternarea relaxata intre mai multe optiuni sau combinarea lor contribuie la intretinerea vitalitatii creatiei.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras