Arta si algebra
Provocarea acestui proiect a fost aceea de a transpune o notiune matematica, intr-o instalatie de sunet si imagine amplasata intr-o casa cu o arhitectuta interbelica, neregulata. Ar fi fost simplu daca expunerea ar fi avut loc intr-un spatiu industrial, pregatit intr-un fel pentru gazduirea ideilor abstracte si a artei conceptuale. Pornind de la spatiul existent si incluzand-o pe curatoarea Adriana Oprea in proiect, Ciprian Ciclea a creat o alta arhitectura a casei de la Aiurart, realizand practic un cub in cub, dar cu laturi discontinue, care sa dea impresia de interval deschis.
La parterul galeriei este o instalatie video amplasata pe pereti falsi si a carei schema tehnica este desconspirata de artist prin expunerea ei, ca un semn grafic, pe peretii casei.
La subsol, aceeasi idee de spatiu discontinuu este creata de o instalatie de sunet, care se bazeaza pe elementul surpriza.
Artistul si curatorul
Ciprian Ciuclea este artist roman stabilit în Bucuresti. Este interesat de proiectele site-specific si se concentreaza in principal pe aspectele conceptuale ale receptarii. El dezvolta instalatii complexe, care implica lumina, sunetul si video. Temele explorate, folosindu-si de multe ori corpul ca pe un instrument, sunt legate de aspectele sociale ale comunicarii si interpretarii mesajelor, contemplare si supraveghere, puse in relatie cu aspectele stiintifice ale existentei umane.
Adriana Oprea este critic si istoric de arta. Colaboreaza cu spatii de arta, scrie cronici, curatoriaza expozitii. In 2011, ea a semnat curatorial expozitia Welcome to the Uncanny Valley de la Galeria Bazis, in Fabrica de Pensule din Cluj, iar în 2012 a avut o interventie documentara despre fictiune si uitare in istoria artei in Trecutul Perfect. Oferte efemere, un proiect la Spatiul Platforma, Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti. Adriana Oprea traieste si lucreaza in Bucuresti.
Acest material va este oferit de Catena.
Realizator: Ema Nicola.