Bogdana Contras – Lumi vegetale

La Muzeul de Arta Constanta, expozitia artistei Bogdana Contras si-a gasit locul, o sala luminoasa in care picturile ei, dominate de culoarea albastra, ne invita la liniste si plutire. Expozitia ei, o explozie de culori puternice, intitulata "Lumi vegetale" poate fi vizitata in lunile iunie si iulie 2022, la ultimul etaj al muzeului.

Expoziția "Lumi vegetale" este curatoriată de Alexandra Crăciun şi Mădălina Mirea.

„În lucrările artistei Bogdana Contraş, aerul capătă o consistență aparte: copacii cresc din piatră, cerul se apleacă în lampion, bărcile – ca niște oase de pește – transformă apa în aer, levitând cu delicatețea fulgilor de flamingo alb.
Nimic din ceea ce desenează artista Bogdana Contraş nu se poate cuantifica. Cerul capătă greutate, piatra plutește, zidul se topește, umbra sparge piatra ca o fisură, golul se face opac și devine plin, iar nervurile copacului reconfigurează spațiul din jur, iluminându-l.
Bogdana Contraş operează cu logica inversă a lui Magritte, interogând însuși rolul reprezentării.
Siluetele de îndrăgostiți nu mai au nevoie de margini, pentru că spațiul în jurul lor se curbează și se transformă în boltă. Logica unui teritoriu cartezian, jocul plinului și al golului, raportul cer – perete, apă – granit, sunt toate proiecții ale unui joc semantic secund în care artista așază mizele unei lumi volatile.
Expoziția Bogdanei Contraş este un city-break.
Un voiaj într-o lume imaginară în care aerul se pietrifică prin culoare, spațiul pare să se dilate la infinit, până când scaunul se face scară, iar pontonul de culoarea grâului se oprește în soare.
Aici raportul vegetal mineral este incert. Copacii pot avea orice culoare, iar personajele sunt un fel de spirite ale locului nedesenat.
Lumile Bogdanei, par, de aceea, a nu avea nevoie de receptori. Lucrările capătă viață prin visători, pelerini ale unor lumi în care nuferii par să se agațe de cer, iar crinii leagănă balansoarul unei siluete evanescente…
Nu există deci loc mai bun pentru o astfel de expoziție, decât acolo unde cerul se varsă în mare și unde ochii par să își transforme irisul în cer, ca în „oglinda falsă” a lui Magritte.” (Alexandra Crăciun, critic de artă)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras