Bienala Nationala de Pictura ‘Doina Pauleanu’

In luna iulie 2021, Muzeul de Arta Constanta a organizat prima editie a Bienalei Nationale de Pictura "Doina Pauleanu", un omagiu adus fostei directoare a muzeului, criticul de arta Doina Pauleanu. Este o bucurie sa admiram reunite pe simeze cele mai recente creatii a celor 100 de artisti romani participanti.

"De ce era nevoie de o Bienala Nationala de Pictura cu numele Doinei Pauleanu? Pentru toti cei care au cunoscut-o si i-au admirat anvergura intelectuala, ea va continua sa ramana criticul de arta care fascina publicul cu exprimarea rafinata, cu usurinta scrierii, un ambasador pretios al muzeului nostru, caruia i-a dedicat carti si nenumarate studii, in fond, cea mai mare parte a vietii sale.

Pe langa rolul pe care l-a avut in prezervarea si valorificarea patrimoniului muzeal, pe toata durata carierei sale, de aproape 50 de ani, D. Pauleanu a deschis expozitii tinerilor aflati la debut, dar si personalitatilor deja conturate, artisti la a caror afirmare a contribuit din plin. In toti acesti ani, a reusit performanta de a face in asa fel incat un domeniu de nisa, ca cel al artei plastice, sa devina accesibil si atragator publicului larg, fara insa a face rabat de la calitatea discursului sau, iar acest lucru, trebuie sa recunoastem, nu este tocmai la indemana oricui.

Gandita pentru luna iulie a anului 2021, BIENALA NATIONALA DE PICTURA DOINA PAULEANU este deja un spatiu al confluentelor stilistice si ne dorim ca aceasta sa marcheze un punct de atractie pe harta evenimentelor culturale nationale, cu sanse reale de a deveni una internationala. Demararea unui astfel de proiect amplu nu a fost usoara, dar cred ca orasul, care are deja un liceu de arta si o facultate cu acelasi specific, avea nevoie de un astfel de eveniment capabil sa devina un model de referinta pentru tanara generatie. Succesul acestei prime editii, datorat si numarului foarte mare de artisti care a facut neincapator spatiul dedicat expozitiilor temporare, ne face sa ne gandim ca bienala poate deveni un loc in care tinerii sa isi gaseasca inspiratie, un adevarat catalizator al comunitatii artistice si nu numai.

Cred ca numai prin astfel de manifestari culturale de tinuta, Constanta se poate inscrie pe lista oraselor cu o viata culturala efervescenta. Astfel, nadajduim ca aceasta bienala va aduce laolalta si pe viitor artisti talentati, debutanti sau deja consacrati, care vor duce mai departe amintirea si numele Doinei Pauleanu." (Lelia Rus Pirvan, Director Interimar Muzeul de Arta Constanta)

La acesta editie a Bienalei au participat cu lucrari de pictura urmatorii artisti:

Achitenie Ion Laurentiu, Albu Eugeniu, Anmar Alnahhas, Anghelache Beatrice, Anitei Gabriela, Antonescu I. Alexandru, Balea Maria, Barb Marius Vasile, Baluta Lorincz Loretta, Banica Ana, Beianu Sebastian, Besu Marieta, Besu Constantin Adrian, Boboc Mihai, Bocu Enache Angela, Botezatu Eugenia, Brateanu Costin, Broasca Aurelian, Budisteanu Miruna, Burhan Marius, Caba Anca, Caraiman Pastuch Victoria, Carutiu Gheorghe, Chirea Petre, Cioara Andreea, Constantinescu Mariana, Contras Bogdana, Corladi Lidia, Csatlos Levente, Cumpanasu Ionela, Dica Adrian, Dimcea Mirela, Dimus Cristina, Dragulelei Dumitru Elena, Dumitrescu Marinella, Dumitras Puiu Costachi, Epuras Liviu, Ferendino Florin, Georgescu Anca, Gherasim Alina, Gitlan Carmen-Gabriela, Grigoruta Constantin, Ion Claudia, Ionescu Constantin Ovidiu, Ionita Bianca, Isaila Ion, Lavrente Irina, Manolescu Nita-Ioan, Marin Raducu, Marinca Elena, Mateias Bogdan, Margelu Lidia, Midvichi Laurentiu, Mihailescu Emil-Florian, Misian Doina, Morarescu Niculaie, Mosorescu Gheorghe, Muntean Ioan, Murariu Marilena, Nardin Giuliano, Neamtu Costin, Neamtu Lisandru, Nechita Mircea, Nedelcu Liviu, Nistorescu-Seniuc Laura, Nita Florina Stefana, Otinjac Sorin, Palamar Ioana, Panait Nada Camelia, Panaitescu Ana-Maria, Pantea Andrei Alecsandru, Papara Mariana, Pascale Simona, Pasa Deaconu Anca, Petrescu Danila Constanta, Poenaru Carmen, Porumb Cristian, Rosetti Andrei, Rosoga Ana, Rus Monica, Simion Eduard-Andrei, Sirbu Florentin, Stancu Trandafira Mioara, Stoica Silvia-Maria, Sultan Elisabeta, Serbanescu Mihail Sorin, Slug Ramona, Stefanov Ignat, Tanislav Constantin, Teodorescu Iris Bianca, Teodorescu Maria, Titoiu Ion, Teca Alice, Ungureanu Alexandra Elena, Ursache Ramona, Ursu Iustina Silvana, Vasile Calin Filip, Velula Filiz, Vervega Beti, Zana Alexandru.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras