Bienala Art Encounters la Castelul Huniade si Comenduirea Garnizoanei

Artiștii prezenți cu lucrări la cea de a cincea ediție a Bienalei Art Encounters, propun imaginii ale unui viitor populat de ființe cu diverse mutații, pornind de la multiplele combinații dintre umanitate, natură și tehnologie. Vizitând expozițiile de la Castelul Huniade și Comenduirea Garnizoanei din Timișoara, ne întrebăm dacă în viitor planeta noastră va fi raiul sau iadul pentru noi.

Bienala Art Encounters a putut fi vizitată în perioada 19 mai – 16 iulie 2023. A cincea ediție a Bienalei Art Encounters preia metodele literaturii SF ca o formă de artă, ale cărei strategii reflectă starea de fapt a lucrurilor – și a tuturor neajunsurilor și moștenirilor sale problematice – printr-o anumită înstrăinare și distanțare. Prin intermediul unor scenarii nefamiliare, propriile noastre condiții se dezvăluie în moduri diferite și potențial revoluționare. Ficțiunile științifico-artistice funcționează ca un instrument senzorial pe mai multe niveluri, structurând și restructurând, îndepărtându-se de sfera pur tehnologică și oferind în schimb activități de creare și desfacerea lumilor – scrie echipa curatorială a Bienalei.

La Comenduirea Garnizoanei din Timișoara, în expoziția de la parterul clădirii, diferite forme de dezvoltare și spiritualitate, chiar întâlniri mitice, dezvăluie atât luptele extractive, cât și sensibilitățile vindecătoare. La etajul următor al expoziției, ideile din lucrări continuă să desființeze orânduiri – fie acestea politice, istorice sau identitare – reînviind un etos anarhist și depășind cronologiile liniare. Fiindcă în aceste ficțiuni, cunoașterea culturală poate fi redată prin intermediul poveștilor nespuse și ascunse.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.