Ateliere din București – Olimpiu Bandalac

Pentru artistul vizual Olimpiu Bandalac, atelierul este în mintea sa, un spaţiu de creaţie infinit, unde se nasc ideile pentru surprinzătoarele sale instalaţii multimedia. Apoi le aşterne pe hârtie, schiţând rapid cu mâna diferitele elemente, găsind o mare plăcere în gestul de a desena viitorul proiect. Este un artist multimedia complex, activând de 40 de ani ca grafician, realizator video şi regizor de filme de animaţie.

Olimpiu Bandalac este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, membru al Uniunii Cineaştilor din România şi membru al Societăţii Autorilor Români din Audiovizual.

Olimpiu Bandalac mărturiseşte că “atmosfera aceea extrem de incitantă care este producţia filmului m-a făcut să mă dezvolt pe zona de instalaţie şi mai apoi pe zona de instalaţie multimedia. Am introdus elemente de sunet sau o coloană sonoră originală, elemente pe care le folosesc şi în ziua de azi. Componenta audio dialoghează cu lucrările plastice, cu lucrările vizuale sau cu instalaţia. Nu numai că le completează, dar le şi dezvoltă într-o zonă care este atractivă şi pentru public. Colaborarea mea cu compozitori sau muzicieni a început foarte devreme, mai exact în anul 1983. Am avut şansa să-l cunosc pe compozitorul Octavian Nemescu împreună cu care am realizat 4 filme de animaţie, pentru care a scris muzica originală.”


Haosul pe care-l menţine în atelierul său, îl stimulează în a crea sugestive instalaţii multimedia. “Practic folosesc elemente disparate, pe care combinându-le realizez ceva cât mai interesant sau cât mai nou pentru mine” spune Olimpiu Bandalac.


Acest material vă este oferit prin Programul Catena pentru Artă.