Ateliere din Bucureşti – Maurice Mircea Novac

Artistul vizual Maurice Mircea Novac reuşeşte cu dedicaţie şi perseverenţă să picteze zi de zi de peste 40 şi ceva de ani, în atelierul său, compoziţii impresionante. "Trebuie să ai un pic de noroc în viaţă" mărturiseşte artistul, care la începutul anilor '90, a avut norocul de a întâlni un tânăr galerist din Olanda, interesat de creaţia sa şi care l-a promovat cu succes.

Maurice Mircea Novac a absolvit Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, specializarea Pictură monumentală. La începutul anilor ’90 pleacă din ţară, se stabileşte o perioadă în Germania, apoi în Olanda şi are o intensă activitate expoziţională în Belgia, Marea Britanie, Venezuela, Columbia şi Statele Unite ale Americii. După revenirea sa în România în 1996, devine foarte apreciat atât de colecţionari, cât şi de colegii săi de breaslă. În 2022, primeşte Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru Pictură.

Am discutat cu Maurice Mircea Novac despre ce înseamnă pentru el atelierul de creaţie. “În atelier mă simt foarte confortabil şi în siguranţă, pentru că eu trăiesc din meseria mea de peste 40 şi ceva de ani. Nu m-a tentat niciodată să intru în învăţământ la Academia de Arte, pentru că am vrut să-mi conserv mereu, timpul meu de atelier. Sigur că mi-am asumat toate riscurile care derivă din opţiunea asta. Pentru mine atelierul e ca o slujbă, eu vin la atelier zilnic de peste 40 şi ceva de ani, în fiecare zi, inclusiv sâmbăta şi duminica. Am avut şi perioade mai complicate, chiar şi financiar uneori, dar întotdeauna atelierul mi-a dat o anumită siguranţă, mă simt protejat aici. Când eram mai tânăr mă trezeam foarte devreme şi mă duceam foarte devreme la atelier. Stăteam practic de dimineaţă de la ora 8 până seara. Acum mi-am mai redus un pic timpul de funcţionare, dar 7-8 ore tot sunt zilnic la atelier” mărturiseşte artistul Maurice Mircea Novac.

În picturile sale, Maurice Mircea Novac îşi dezvăluie toate ideile, emoţiile şi sentimentele pe care le simte interacţionând cu lumea înconjurătoare sau observând-o. În seria de picturi intitulată “The Walk”, vorbeşte despre evadarea minţii care încearcă să păşească înafara existenţei noastre. Iar în seria intitulată “Despre noi”/ “About us”, vorbeşte despre agresivitatea şi violenţa cu care este impregnată existenţa noastră. “Chiar şi istoria artelor începând de la egipteni, babilonieni, Arta greacă, romană, Renaşterea italiană, Picasso cu Guernica lui, celebra Răstignire care este iconică” spune Maurice Mircea Novac.

Acest material vă este oferit prin Programul Catena pentru Artă.