Angela Hanc – Adame, unde ești?

Câteodată Grădina Raiului este mai aproape decât credem. Artista Angela Hanc a reușit s-o surprindă pe pânze și s-o aducă pe simezele Galeriei Romană. Picturile din expoziția intitulată "Adame, unde ești?" ne poartă înafara timpului și spațiului profan. Privindu-le putem să găsim liniștea vindecătoare și bucuria infinită. Expoziția este deschisă la Galeria Romană în perioada 2 - 30 aprilie 2024.

”Adame, unde ești? reprezintă o continuare a proiectului expozițional “Grădina lui Efrem. Transcrieri picturale după Imnele Raiului de Sfântul Efrem Sirianul”, organizat la Muzeul de Artă din Arad, în 2015. (…). Atunci îmi propuneam să prezint un program iconografic neconvențional utilizând o selecție de imagini-cheie ordonate narativ pe baza textulului-suport al “Imnelor Raiului”.
Și de această dată concepția dispunerii lucrărilor se înscrie într-un scenariu verosimil. Paradisul începe cu o grădină, ca și cea de la Dion, un sit așezat la poalele muntelui Olimp presărat cu ruine, tufișuri și rămașițe de statui. Acest loc sacru, pentru mine – o grădină-hotar, mi-a dat prilejul de a reactualiza tipologia plain-airului. (…) Pe lângă studiile realizate în situl de la Dion, (2015 – 2017), proiectul de față cuprinde și o serie de picturi în ulei pe pânză inspirate de același loc: Măslin, Crabul ascuns, Valea lui Dionisos, Peisaj cu ruine si coloane, Grădină noaptea, Peisaj cu muntele Olimp, Statuie veche la Dion, etc.


Un alt fascicol de lucrări având aceeași tehnică, îl constituie “grădinile marine”. Studiate îndeaproape în vechiul orășel de la poalele Muntelui Olimp, acestea plutesc încrucișându-se, pe un soi de întinderi de ape, saturate cromatic ca un ospăț. Astfel ele rezonează cu nostalgia meșteșugului de odinioară și anume pictura transparentă sau în straturi.” (Angela Hanc, artist vizual)

Acest material vă este oferit prin Programul Catena pentru Artă.