ANDO XXXX!

Timp de patru decenii, cunoscutul caricaturist Octavian Andronic - ANDO si-a presarat creatia satirica in mai toate publicatiile care au aparut in Romania.

Doza cea mai mare de popularitate i-a adus-o, insa, Videocaricatura –
spotul video in care o caricatura este recreata sub ochiul privitorului.
ANDOgrafia este, de peste 15 ani, o prezenta permanenta pe canalele de
televiziune, consemnand cu umor aspecte ale unei realitati apte de a fi
tratate in registru satiric.

Artistul a selectat pentru acest eveniment cele mai reprezentative lucrari realizate de la debutul sau intr-o sala de expozitie (1973, foaierul Teatrului Constantin Tanase) pana la ultima sa colectie (CARIGRAFII la Galeriile Scit Art – 2012). Au fost alaturate, pe simezele cochetei sali din Complexul The Grand Avenue, circa 100 de lucrari – din cele peste 20.000 publicate in presa de la debutul din 1969 si pana la ultima ANDOgrafie prezentata de Neptun TV.

Autorul – Octavian Andronic – ANDO – a trecut astfel in revista doua epoci istorice distincte: prima – cea de pana in 1989 – in care parabola, aluzia si metafora incercau sa “fenteze” cenzura ideologica si cea de a doua, din 1990 incoace, in care, practic, nimic nu a mai stat in calea libertatii de exprimare. Vizitatorii au putut face, alaturi de artist, “drumul critic” al unui gen sintetic, cu mare priza la public pus in slujba corectarii unor naravuri perene.

O selectie reprezentativa a lucrarilor prezentate in cele peste 20 de expozitii personale realizate in ultimele patru decenii poate fi vizionata de iubitorii genului incepand din 25 septembrie, la Galeriile Hotelului GRAND – MARRIOTT din Bucuresti.

Acest material va este oferit de programul Catena pentru Arta.

Realizatori
Bogdana Contras
Mihaela Moldoveanu