Reka si Darie Dup

Sunt profesori la Universitatea Nationale de Arte Plastice din Bucuresti, la catedra de Sculptura, se ocupa de studenti, masteranzi si tineri artisti. Sunt sculptori u un palmares impresionant, dar, inainte de toate formeaza un cuplu frumos si armonios de artisti. Reka si Darie Dup, sunt implicati trup si suflet in toate proiectele care au si aduc in prim-plan promovarea artei si a tinerilor artisti.

Un cuplu, un atelier si mai multe viziuni…

In perioada iulie – septembrie, intre orele 10.00 – 22.00, in Piata Revolutiei, vor fi prezenti atat cu lucrari proprii, cat si cu ale studentilor lor la Kulturama 2015, un proiect cultural care isi propune incurajarea si sustinerea tinerelor talente (studenti, masteranzi si absolventi ai universitatilor de arte, artisti amatori, artisti consacrati) in scopul de a-si promova creatiile artistice, de a se face cunoscuti si de a participa la actul cultural, prin organizarea de expozitii si evenimente artistice in Piata Revolutiei.
Originara din Cluj Napoca, Reka Dup este membra UAP si, din 2008 Lector Universitar in cadrul Departamentului de Sculptura a Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti. A absolvit in 1987 Liceul de Arte si devine studenta a Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj, sectia Grafica. In 1992, paraseste orasul natal pentru o dorita cariera de regizor la Bucuresti. In urma unui imbold spontan, in 1993 se muta la sectia de sculptura a Universitatii Nationale de Arta din Bucuresti, sectie pe care o absolva in 1997 (Clasa prof. Mircea Spataru, Darie Dup).
Conf. Univ. Dr. Darie Dup s-a nascut la Zlatna, judetul Alba. A fost profesorul Rekai la UNAP Bucuresti. A absolvit in 1983 Institutul de de Arte Plastice Nicolae Grigorescu Bucuresti, sectia Sculptura, clasa profesor Paul Vasilescu. In 2004 a fost distins de Presedintia Romaniei cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler.

…si un palmares impresionant

Reka Dup este din 2008 (cu calificativul Summa cum Laudae) Doctor in Arte Vizuale, titlul lucrarii fiind Ipostaze Plastice ale Gnozei in Viziune Postmodernista. Reka Dup are cunostiinte si aptitudini reale in domeniul graficii: desen, gravura, grafica publicitara dobandite in cursul anilor de liceu si de pregatire pentru facultate (1981-1989), cunostiinte in domeniul desenului si al diverselor tehnici de gravura. In ceea ce priveste sculptura, este apropiata de tehnici precum modelaj, portret, compozitie, studiul volumului si al formei, are cunostiinte in domeniul cioplitoriei in lemn si piatra, al ipsoseriei, tehnici de transpunere tridimensionale in materiale conventionale si neconventionale, ceramica, turnare in bronz, ceara pierduta si coaja ceramica. Toate aceste cunostiinte au fost dobandite in cei peste 8 ani de facultate ( 3 ani de studiu la grafica, respectiv 5 ani de studiu la sculptura si 4 ani de studiu doctoral)
Este membra ARBS al Royal Society of British Sculptors. Intre 2014-2015 a fost initiatoare si coordonatoare a Workshop Time Based Arts@Time Factor(y) in cadrul UNA Bucuresti. Intre 2008 – 2014 a fost desemnata persoana de contact al Departamentului de Sculptura din cadrul UNA Bucuresti pentru INTERNATIONAL SCULPTURE CENTER, cu sediul in SUA. A participat in tara si in strainatate la zeci de expozitii, personale si de grup, simpozioane si saloane de grafica si sculptura internationale, workshop-uri.
Pentru activitatea sa, Reka Dup a fost distinsa cu Premiul Rectorului si Kunsthochschule- Weisensee – Germania (1995), Ludwig-stipendium, Aachen – Germania (1996), Premiul I pentru metal, Bienala Artele Focului, Bucuresti (1997), Premiul pentru sculptura Morges, Elvetia (1999), Premiul George Apostu, U.A P. (2000) si Premiul Gaudeamus (2002).
Anul 2013 i-a adus artistului o Bursa Constantin Brancusi – ICR Bucuresti, Cites des Arts Paris si Premiul pentru Sculptura/ UAP pentru Proiectul ARTE IN BUCURESTI. In 2007 a fost distins cu Premiul de Excelenta al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si a mai obtinut o bursa – Generalitat Valenciana, Valencia, Spania, iar in 2008 cu Premiul Ministerului Culturii pentru Grupul 8art+ (2007 – 2010), Bucuresti. Seria premiilor si burselor care au recompensat activitatea si talentul lui Darie Dup a inceput inca din studentie: Premiul I pentru Sculptura, Studentfest, Sibiu (1983), Bursa Uniunii Artistilor Plastici din Romania (1984), Bursa de Atelier Frederick Storck (1985-1987), Premiul Tineretului la Bienala de Desen de la Arad (1988), Premiul pentru Arta Ambientala al Uniunii Artistilor Plastici si Premiul pentru Sculptura Salonul de Primavara, Primaria Municipiului Bucuresti (1992), Bursa de studii a Statului Italian (1995). Este din 1992 profesor la Catedra de Sculptura, Universitatea Nationala de Arte, Bucuresti, iar antre 1995 – 2006 a fost seful Catedrei de Sculptura.
In 2015 si 2014 a avut 3 expozitii personale de sculptura: AXIS MUNDI #1, Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, Mogosoaia si AXIS MUNDI#2 Galeria de Arta Contemporana, Muzeul de Arta Brukenthal, Sibiu, AXIS MUNDI# 3 – Muzeul din Targu Jiu iar in 2011, expozitia personala de sculptura, Nick Kovalenco, Geldrop, Olanda, Galery Covalenco. A participat la tabare de pictura (Zervasart, Patras, Grecia, Panagiotis Zervas) si tabare de sculptura (Primaria Cisnadie, Centrul Cultural George Apostu,Bacau, Groot Schuylenburg, Olanda, Maxim Dumitras, Sangeorz-Bai, Boville Ernica, Italia, Mraconia, Primaria Drobeta Turnu-Severin, Borchel en Schaft, Olanda, Dzintari, Letonia, Magura Buzaului), dar si la numeroase expozitii de grup. Are si lucrari in locuri publice precum Pasul Soldatului lucrare achizitionata la Biennala de la Venetia, 1995, aflata in Colectia Universitatii din Phoenix, Arizona, SUA. Numele tezei sale de doctorat este foarte sugestiv: Sfantul Gheorghe – Eroul iconografiei crestine rasaritene.
Realizator: Oana Georgescu