Alexandru Mărginean şi Teodor Ştefan – De la serialism la post-structuralism

"De la serialism la post-structuralism" se intitulează expoziţia de pictură organizată de artiştii Alexandru Mărginean şi Teodor Ştefan la Palatul Parlamentului, în Sala de expoziţii Constantin Brâncuşi. Titlul expoziţiei sugerează direcţiile abordate de cei doi artişti inovatori, ale căror lucrări pline de dinamism vă invităm să le admiraţi în perioada 2 - 30 mai 2024.

Este a doua expoziţie pe care cei doi artişti o organizează împreună, după cea din anul 2022, prezentată în spaţiul Galeriei Căminul Artei. Cei doi s-au întâlnit la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, unde Teodor Ştefan a fost student la cursul de tehnici de fotografie pe care Alexandru Mărginean îl predă.

“Expoziţia De la serialism la post-structuralism se structurează pe două planuri: cel vizual şi cel filosofic”, spune artistul Alexandru Mărginean. “Pentru lucrările lui Teodor Ştefan, m-am gândit la serialism pentru că el şi-a găsit inspiraţia în serialismul anilor ’30, în momentul în care au început să se facă tot felul de experimente în muzică, apoi în pictură, odată cu Andy Warhol, şi apoi în cinematografie, cu acele fotograme care surprind oameni, animale, păsări în diferite ipostaze.”


“Şi în lucrările mele avem un post-structuralism”, spune Alexandru Mărginean, inspirându-se tot din istoria filosofiei. “După ce am trecut printr-o fază abstractă, eu vin din nou cu un figurativ pe care îl abordez cu mare curaj pentru că am pictat dealuri roz, personaje mari care dansează între coline, deci iată nişte planuri fantastice, cavaleri care zboară peste peisaje, insule care plutesc pe cer. E o zonă a fantasticului pe care eu am încadrat-o în zona post-structuralistă care ne permite să adunăm laolaltă o serie de stiluri.”

Acest material vă este oferit prin Programul Catena pentru Artă.