Palatul Dogilor I

Palatul Dogilor din Venetia este un exemplu superb de arhitectura gotica venetiana. El a servit ca senat, centru administrativ, tribunal, arhiva publica si inchisoare pana in anul 1797, atunci cand a cazut republica venetiana.

Realizat in stil gotic-venetian, Palatul Dogilor este o constructie rafinata. A inceput sa capete forma in secolul al XIV-lea si a trecut prin trei faze de constructie, marcate de ilustri artisti si arhitecti ai perioadei.

Cladirea, odinioara resedinta al Dogelui, centru cultural si fief electoral, isi pastreaza si astazi forma originala.

Actualul palat dateaza din 1340 si a gazduit dogii pana in anul 1789. Aici se luau cele mai importante decizii, legislative, executive si judiciare, toate acestea fiind manipulate de catre doge, care era ales, cel putin teoretic, pe viata.

Palatul a fost construit peste un castel cu turnulete, iar rezultatul a fost impresionant, cu atat mai mult cu cat arata ca si cand sfideaza cu ingeniozitate toate regulile arhitecturii. Masiva fatada dantelata este sustinuta prin doua randuri de arcade, delicat realizate.

Incaperile generoase gazduiesc fresce inspirate din istoria republicii, realizate de mari maestri precum Tiepolo, Tiziano, Veronese, Bassano si Palma il Giovane.