Adela Bonat Marculescu – Introspectii

Adela Bonat Marculescu a deschis o noua expozitie de ceramica intitulata Introspectii la Galeria Ghetarie de la Palatul Mogosoaia. Expozitia poate fi vizitata pana pe 13 iulie 2015.

Expozitia de ceramica Introspectii la Palatul Mogosoaia

Adela Bonat Marculescu propune publicului un studiu introspectiv. O dinamica portretistica in care constiinta invadeaza chipul printr-o serie de emotii si expresii faciale. Tanara artista ilustreaza tranzitorul printr-un filtru fenomenologic pe care-l regasim in filozofia lui Maurice Merleau-Ponty.

Autoportretele Adelei Bonat sunt asemeni unor palimpseste cu stratificari, suprapuneri si intrepatrunderi de imagini, texte si texturi. Sunt explorate tehnici eclectice de transfer de imagine, modelaj si desen.

Adela consemneaza, inregistreaza si ilustreaza autoportrete prin recursul la printul digital pe suprafata materialului ceramic (fie el gresie sau portelan). Modalitatea de reprezentare fotografica pastreaza autentica, nealterata imaginea modelului, astfel ca portretul este redat intr-o aura benjaminiana (Walter Benjamin, Opera de arta in era reproductibilitatii mecanice).

Uneori, Adela aduce in prim-plan detaliul, nu pentru a recompune intregul, ci pentru a se dedica studiului particularului. Hieratice sau dinamice, portretele Adelei Bonat ne sugereaza un figurativ studiat, coerent, de sorginte hiperrealista.

Dimensiunile impresionante ale lucrarilor sale si apetenta pentru instalatii se datoreaza probabil preocuparii pentru Arta ceramica in spatiul exterior – titlul lucrarii de doctorat pe care a sustinut-o in 2012 la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti. (Raluca Baloiu, curatoare expozitie)

Despre artista Adela Bonat Marculescu

Adela Bonat Marculescu s-a nascut in 1981 la Cluj Napoca. In 2000 a absolvit sectia de ceramica-sticla-metal a Liceului de Arte din Baia Mare, in 2004 Facultatea de Arte Decorative si Design, Universitatea Nationala de Arte Bucuresti (UNARTE), iar in 2007 masteratul din cadrul sectiei de Arta Monumentala, UNARTE. Din 2012 este Doctor in Arte Vizuale, UNARTE. Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si membru al Centrului de Cercetare si Creatie Artistica Arta in Spatiul Public, director Marilena Preda Sanc. In perioada 2008-2012 a fost asistent colaborator extern pentru Catedra de Master, Departamentul Ceramica-Sticla-Metal, Facultatea de Arte Decorative si Design, UNARTE. In prezent este membru al grupului de initiativa din cadrul galeriei Galateea. In 2013 a avut o rezidenta in Germania, la Majolika Manufaktur, Karlsruhe. A fost prezenta in expozitii personale si de grup in Romania (Victoria Art Center, 2012; galeria Galateea, 2011-1014), Germania (Contemporary Art Ruhr, 2014), Franta (Vallauris, 2013) si Italia (Grottaglie, 2012).
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras