“Ion Theodorescu-Sion s-a născut în comuna Ianca, în județul Brăila. A urmat primele școli în Brăila apoi a venit la București unde s-a înscris la Școala de Belle-Arte, studiind cu pictorii George Demetrescu Mirea, Ipolit Strâmbulescu și sculptorul Ion Georgescu. Între anii 1904-1907 a studiat la Paris, cu Ernest Hébert, Luc-Olivier Merson și Jean-Paul Laurens. Ion Theodorescu-Sion a fost un admirator al lui Paul Cézanne, a lui André Derain și a lui Georges Braque.
A întreprins numeroase călătorii, la fel ca și alți artiști ai generației sale, în Franța, Italia, Belgia, Olanda, Anglia și a ajuns chiar și în Algeria.
În timpul Primului Război Mondial, Ion Theodorescu-Sion a fost mobilizat pe front. Pentru contribuția sa la luptele de la Brăila și Cernavodă primește ordinul „Virtutea militară”, în anul 1916. Peste 5 ani, în 1921, primește și „Crucea comemorativă cu barete a Războiului din 1916-1918”. Artistul a susținut înființarea unui Muzeu Național, fiind și membru fondator și al Societății „Arta Română” din Iași, care și-a început activitatea în anul 1918.
Pentru Casa Regală a României a realizat două panouri decorative, montate în fața Sălii Tronului din Palatul Regal, actualul Muzeu Național de Artă al României. Remarcabilă rămâne și activitatea sa de ilustrator pentru revistele „Furnica”, „Zavera” sau „Nea Ghiță”.” (Curator dr. Elena Olariu)
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.