ANIVERSAREA MUZEULUI SATULUI – 79 de ani de la infiintare

Lansare volumului Portile de lemn ale satului, portile sufletului, autor Constantin Tudose

Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” va invita vineri, 15 mai, ora 13.00, Sala Victor Ion Popa, la lansarea volumului Portile de lemn ale satului, portile sufletului, autor Constantin Tudose, Ed. Magic Print, Onesti.

Autorul acestei lucrari, inedita prin scop si realizare artistica, este unul din falosii urmasi ai familiilor de rucareni si dragosloveni care, bejenind prin Transilvania, au ajuns cu trei secole in urma in depresiunea Tazlau-Casin din Moldova. Aici, in Casin, localitate atestata documentar inca din anul 1410, din timpul voievodului Alexandru cel Bun, aveau sa se aseze definitiv. Urmasii acelor mocani, casunenii de astazi, continua sa pastreze uimitor de bine in limba vorbita si onomastica, in obiceiuri si traditii, in port, ocupatii si metesuguri, amintirea zonei etnografice din care s-au desprins, Muscelul.

Din imensul tezaur cultural cu care au poposit stramosii, Constantin Tudose prezinta concetatenilor sai si romanilor de pretutindeni unul dintre cele mai convingatoare si mai expresive documente etnografice referitoare la identitatea casunenilor, Portile de lemn ale satului pe care, inspirat, le compara cu Portile sufletului. Astazi, la incept de mileniu trei, acestea stau cu fata la drum ca stapanii lor gatiti in zile de sarbatoare si, precum frumoasele si harnicele casunence, au poale si sani, poarta salbi si medalioane.

Invitati: prof. dr. Ion Ghinoiu, Institutul de Etnografie si Folclor „Constantin Brailoiu”, grupul folcloric „Suratele di la Casin” si profesor Gabriela Comanici, interpret de muzica populara.

Colocviu de Arta Sacra – Restaurare si Lansarea revistei “Fresca”

Asociatia Filiala Arta Plastica Religioasa si Restaurare a Uniunii Artistilor Plastici si Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” organizeaza vineri, 15 mai, ora 11.00, Colocviul “Arta Sacra – Restaurare” sustinut de catre specialisti de elita din domeniu: prof. Viorel Grimalschi, prof. Nicolae Sava, lector univ. dr. Ion Achitenie, lector univ. dr. Mihai Dumitru – UNARTE Bucuresti.

Sunt invitati fondatori ai AFAPRR a UAP, conducerea UAP Romania si reprezentanti ai Patriarhiei Romaniei. Va modera cerc. st. Florin-Ionut Filip.

Dr. Irina Sava va prezenta si va lansa revista “Fresca”, revista a artistilor plastici si a restauratorilor din Romania, publicatie editata de catre AFAPRR a UAP din Romania.

Momente aromane la Muzeul Satului

Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” va invita sambata, 16 mai 2015, ora 17.00, la sala Victor Ion Popa, Sos. Kiseleff nr. 28-30, sector 1, Bucuresti la lansarea a trei volume despre comunitatea aromanilor, in prezenta domnului Ion Caramitru, presedintele Societatii de Cultura Macedo-Romana, doamnei acad. Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie si Folclor „Constantin Brailoiu”, doamnei conf. univ. dr. Paulina Popoiu, directorul Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti” si a domnului prof. Willylald Wisosenschi, presedintele Fundatiei Culturale „Musata Armana”.

Albumul ,,Lecturi vizuale” etnolgice la aromanii din Albania, zona Korçë, realizat de conf. univ. dr. Nistor Bardu, dr. Iulia Wisosenschi, dr. Emil Tircomnicu si Catalin Alexa este rodul cercetarii de teren din luna august a anului 2014, din cadrul proiectului cu titlul “Configurari ale discursului etnologic al romanilor din Albania si Romania din perspectiva cercetarii stiintifice intedisciplinare (etnofolclorice si lingvistice) actuale”, propus de Societatea de Cultura Macedo-Romana in parteneriat cu Institutul de Etnografie si Folclor ,,C. Brailoiu” si Fundatia Culturala ,,Musata Armana” avand o finantare asigurata de catre Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni al Ministrului Afacerilor Externe. Albumul de fata continua de fapt o traditie mai veche initiata de fratii Manakia, iar in campul cercetarii romanesti, de doua nume de referinta pentru zona de cercetare academica, Theordor Capidan si Tache Papahagi si anume aceea de valorificare a materialului etnofolcloric sud-dunarean sub forma unor albume cu informatie etnologica vizuala. Albumul ,,Lecturi vizuale” etnolgice la aromanii din Albania, zona Korçë este un exercitiu de lectura vizuala, cu numeroase fotografii inedite unele cu o valoare emblematica ce surprind stadiul actual si dinamica social-comunitara a grupurilor de aromani (farseroti) din localitatile: Corcea, Moscopole, Pleasa, Bobostita, Sipsca, fiind sustinut de mostre de material dialectal etnofolcloric, dublat de o consistenta informatie istorica furnizata de surse bibliografice avizate, acreditate de catre comunitatea academica.

“Romanii de peste hotare, studiul intocmit, in anul 1945, de consilierul de legatie Emil Oprisanu, secretarul Comisiunii pentru problemele pacii din cadrul Ministerului Afacerilor Straine al Regatului Romaniei si de colaboratorii sai” este un pretios document de istorie a diplomatiei romanesti. Impreuna cu numeroase anexe documentare care-l insoteau (tablouri statistice, tablouri de concordante toponimice, liste de biserici si scoli romanesti de peste hotare, harti etnografice si istorice) el constituie dosarul menit sa ofere delegatilor romani la Conferinta Pacii de la Paris, elemente esentiale de informatie si de judecata necesare pentru stabilirea strategiei politice optime in vederea apararii drepturilor romanilor traitori ca minoritari in catevadintre tarile Europei Centrale si de Sud-Est- Ucraina Transcarpatica, Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria, Grecia, Albania si Peninsula Istria. Studiul lui Emil Oprisanu este publicat acum pentru prima data in intregime dupa exemplarul dactilografiat pastrat in arhiva Institutului de Studii si Cercetari Balcanice din Bucuresti, al carui director-fondator, prof. Victor Papacostea, titularul Catedrei de istoria popoarelor balcanice, Universitatea din Bucuresti s-a numarat intre colaboratorii Biroului Pacii si ai Comisiei pentru studiul problemelor pacii. Studiul a mai fost editat odata in anul 2005 de regretatul coleg Gheorghe Zbuchea si de Cezar Dobre pe baza textului pastrat in Arhiva Ministerului Afacerilor Externe, problema 18, fond Conferinta de Pace de la Paris, insa fara anexele care-l insoteau si fara mentionarea numelui autorului sau.

“Atlasul lingvistic al dialectului aroman” realizat de Nicolae Saramandu si editat de Manuela Nevaci este cea mai ampla cercetare de geografie lingvistica pentru dialectul aroman. Este rodul unor indelungate anchete de teren efectuate de autori in Grecia, Albania, R. Macedonia, Bulgaria si cuprinde intr-o imagine de ansamblu intregul areal aromanesc: de la Muntii Balcanici in nord pana in Tesalia, Acarnania si Etolia in sud, de la marile Adriatica si Ionica invest pana la Marea Egee in est. Sunt cuprinse in lucrare toate graiurile aromanesti, care pot fi identificate si descrise pentru prima oara in mod amanuntit pe baza prezentului atlas. Apar in atlas numeroase fapte de ordin fonetic, morfologic, lexical caracteristice graiurilor, care nu au fost semnalate in lucrari anterioare.

Tot cu acest prilej se va vernisa si expozitia de fotografie ”AROMANII DIN ZONA KORÇË – ISTORIE SI ACTUALITATE IN IMAGINI” curatoriata de Iulia Wisosenschi, care va prezenta imagini realizate de Catalin Alexa si dr. Emil Tircomnicu. Expozitia va putea fi vizitata pana pe 31 mai 2015, in Sala de Sticla, Sos. Kiseleff nr. 28 – 30, de miercuri pana duminica, de la 10.00 la 18.00.

Feminitate si impodobire

Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” va invita vineri, 15 mai, ora 15.00, in Sala Gheorghe Focsa, din Sos. Kiseleff nr. 28, la vernisajul expozitiei Feminitate si impodobire.

Feminitatea este conform definitiilor seci, dar mai ales reci ale dictionarelor „totalitatea trasaturilor care constituie specificul caracterului feminin.”
Si totusi …

Nuantele feminitatii sunt cu mult mai multe iar provocarile ei sunt deseori imposibile si chiar enervante sau superficiale pentru femeia secolului XXI care oscileaza intre cariera si familie, intre cariera – familie – EU, intre cariera suav feminina a traditionalistilor (cratita – copil – sot) sau cea acaparata, prin forta feminismului, de la dragii de barbati (manager, afacerist – a, politist – a, ofiter – easa, politician – ca etc.).

Firesc apare intrebarea – este feminitatea un dat exclusiv al femeii? Nu cumva putem fi acuzati de discriminare daca raspunsul va fi afirmativ? Daca este Ziua mamei si apoi a tatalui, de ce nu si feminitate feminina si feminitate…masculina? Trebuie doar sa fii sensibil, iubitor, intuitiv, cu spirit de sacrificiu de sine dar si smerit, cu ochii vesnic plecati si surasul misterios ascuns sub culori diafane de matasuri moi sau evantaie pictate… normal „hand made”!

Sunt si femei lipsite de feminitate, spun unii. Adica nu neaparat urate ci lipsite de ceva in felul in care vorbesc, merg, privesc, gesticuleaza, se imbraca …( „baieteste”).

Cum putem defini deci feminitatea? Poate acel „je ne sais quoi” care ramane ca o aura in jurul femeii, creste din interior si se citeste in ochi, in gesturi si cuvinte dar si in raceala unor raspunsuri necesare. Lasand la o parte definirea imposibila a inefabilului putem considera ca feminitatea este si/sau mai ales, o problema de identitate de gen dar si una de valorizare.

Femeia satului, harnica si bogata sufleteste, transforma viata in vis iar spatiul in camin. Ea este ACASA asa cum este mama, bunica, sotia, iubita din CASA. Transformatoare de spatii si mentalitati, femeia este sufletul si frumusetea casei. Amprenta ei se afla pe lucruri, cusute cu migala in nopti lungi de iarna, iubirea ei se afla in culori cusute pe camasile de nunta ca si pe cele de moarte, mireasma ei se afla in coltul cu icoanele, alaturi de cea a busuiocului cu care se confunda. Trudita dar si frumoasa, femeia satului romanesc a stiut sa atraga privirile prin eleganta si …impodobire.

Ce este mai important pentru viata Femeii? Eterna poveste a antropologiei culturale. Sotul, casa, copiii. Viata ca si moartea, caci de nunta dar si de inmormantare se ocupa femeile din sat, din comunitate, din familie. Langa duiosia privirii aruncata chipului femeii adaugam impodobirea de tip romanesc: salbe, flori, bete, marame si stergare, fote si ii cusute de mana EI. Toate reunite intr-o expozitie frumoasa, cu obiecte purtate de regine (costumul purtat de regina Maria se afla la loc de cinste in colectiile noastre) dar si de femeile satului, liantul care asigura vitalitatea si continuitatea familiilor. Pe pereti suntem inconjurati de portrete de femei iar in sala, pe manechine sau in vitrine, podoabele trupului lor, izvorate din adancul sufletului lor iubitor de frumos si al mintii creative si inspirate. Impreuna, toate aceste obiecte nu alcatuiesc un Lidice fara viata ci evoca oameni, timpuri dar si idei care au capacitatea de a trezi la viata …TIMPUL .

„Feminitate si impodobire” este o expozitie dedicata femeii din satul romanesc fara de care Casa noastra de la sosea (Muzeul Satului) de la a carei ctitorire se implinesc 79 de ani, nu ar fi fost atat de frumos…impodobita. In aceeasi masura este o expozitie dedicata celor care au visat si creat acest frumos sat din Bucuresti – Dimitrie Gusti, Gheorghe Focsa, H. H. Stahl, Traian Herseni, V. I. Popa si toata elita culturala a perioadei interbelice alaturi de care stau la loc de cinste multe generatii de tarani si multe generatii de specialisti. Actul de nastere al Muzeului Satului Romanesc (acum Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”) este astfel semnat de Rege dar si de Tara!

Conf. univ. dr. Paula POPOIU

Expozitia va putea fi vizitata in perioada 15 mai – 15 iulie, de miercuri pana duminica, intre orele 10.00 – 18.00, in Sala Gheorghe Focsa, Sos. Kiseleff nr.28.

15 – 17 mai 2015
Program

Vineri, 15 mai

11.00 Arta sacra – Restaurare – Colocviu prilejuit de expozitia
Arta sacra si restaurare – Anuala de arta religioasa si restaurare a UAP organizata de Asociatia Filiala Arta Plastica Religioasa si Restaurare a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Universitatea Nationala de Arte
Bucuresti – Facultatea de Arte Decorative si Design – Departamentul Arta
Murala si Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”

12.30 Lansarea revistei Fresca – revista artistilor plastici si a restauratorilor, editata de AFAPRR a UAP (Sala V I Popa)
13.00 Lansare de carte – Portile de lemn ale satului, portile sufletului
Autor Constantin Tudose
Invitat – Prof. Dr. Ion Ghinoiu, Secretar stiintific,
Institutul de Etnografie si Folclor Constantin Brailoiu

Grupul folcloric Suratele di la Casin, com. Casin, jud. Bacau
prof. Gabriela Comanici – interpret de muzica populara

15.00 Deschiderea expozitiei Feminitate si impodobire (Sala Gh. Focsa)

18.00 Deschiderea Festivalului Culturii Thailandeze – editia a V a.
Conf. univ. Dr. Paula Popoiu – Manager
E.S. Komgrit Verakamin, Ambasadorul Regatului Thailandei in Romania (Sala Victor I. Popa, Sala de Sticla)

12.00 – 19.00 Targul mesterilor populari

Ceai… in poiana la Tilisca by Bernschutz&CO (Tilisca Picnic)

Sambata, 16 mai

12.00 Ritm de cant si joc in tonuri de fanfara
Fanfara Brass Orchestra – Bucuresti
Dirijor George Preda

12.30 Micii mari artisti… la Muzeul Satului
Grupul folcloric Gorjeanca – Tg. Jiu
Coordonator – prof. Ion Dragan

13.00 Grupul barbatesc Doruri muscelene – Mihaesti, Arges
Coordonator – Liviu Iana

13.30 Mesterii in sezatoare…
In medalion – Alexandru Ilinca, opincar – Rm. Valcea

DUPA-AMIAZA MUZEULUI SATULUI *

In cadrul programului european Noaptea muzeelor
* 15.00 – 18.30 acces gratuit

15.00 Pe un picior de plai… Ansamblul folcloric Tara Vrancei – Focsani, Vrancea
Coordonator – prof. Maria Murgoci (Scena Dumitra)
Invitati: Stefania Rares, Viorica Flintasu, Aneta Stan, Gheorghe Turda, Dumitru Zamfira

16.30 Prezentarea ceaiului Muzeul Satului… by Bernschutz&CO (Scena Dumitra)

Prezentator – actorul Alexandru Nicolae Mihai

17.00 Lansare carte
,,Lecturi vizuale” etnologice la aromanii din Albania- zona Korçë – album
Autori: conf. univ. dr. Nistor Bardu, dr. Iulia Wisosenschi, dr. Emil Tircomnicu, Catalin Alexa
Invitat – Ion Caramitru, Presedintele Societatii de Cultura Macedo-Romana, Presedinte UNITER, Director general Teatrul National Bucuresti

Romanii de peste hotare – Memoriul elaborat in anul 1945 de consilierul de
legatie Emil Oprisanu
Editie ingrijita de prof univ. dr. Nicolae – Serban Tanasoca

Atlasul lingvistisc al dialectului aroman
autor – prof. univ. dr. Nicolae Saramandu,
editor – prof. univ. dr. Manuela Nevaci (sala Victor I. Popa)

18.00 Aromanii din zona Korçë – Istorie si actualitate in imagini
expozitie de fotografie – ilustratii din albumul ,,Lecturi vizuale” etnologice la aromanii din Albania- zona Korçë
Curatori: dr. Iulia Wisosenschi, dr. Emil Tircomnicu, Catalin Alexa (Sala de sticla)

15.00 – 16.00 Ateliere de creatie cu participare gratuita, in limita a 10 locuri / atelier
Icoane pe sticla – Vladimir Baciu, Biserica Dragomiresti
Tesut – Rozica Miclescu, Gospodaria Stanesti
Opincarie – Alexandru Ilinca, Troita Sant

17.00 Festivalul Culturii Thailandeze
9.00 – 19.00 Targul mesterilor populari
Ceai… in poiana la Tilisca by Bernschutz&CO (Tilisca Picnic)

Duminica, 17 mai

LA ANIVERSARE

12.00 Onoruri militare… la aniversare!
Asociatia Traditia militara – Bucuresti
Coordonator – dr. Mircea Stoica

Deschidere aniversara
Invitat – Corul Canticum Bucharest
Dirijor – Razvan Rados

Ganduri de copil… la aniversare!
Mario Dumitrascu

13.00 Dor de satul de altadata…
Gelu Voicu si Taraful
Florin Ologeanu – rapsod popular

14.00 Impreuna in satul romanesc

Ansamblul Kymata al Uniunii Elene din Romania
Ansamblul Pilisterlu al Societatii Culturale Aromane

Grupul Reabinusca al rusilor lipoveni – Jurilovca, Tulcea
Coordonator – Mirela Isacov

16.00 La romani!
Teatrul Masca – Bucuresti
Director – actorul Mihai Malaimare

Prezentator – actorul Alexandru Nicolae Mihai

17.00 Festivalul Culturii Thailandeze

9.00 – 19.00 Targul mesterilor populari
Ceai… in poiana la Tilisca by Bernschutz&CO(Tilisca Picnic)

Luni, 18 mai

ZIUA INTERNATIONALA A MUZEELOR
Program adaptat conform tematicii propuse de ICOM pentru
sarbatorirea Zilei Internationale a Muzeelor.

TEMA 2015, editia a 38-a:
Muzeele pentru o societate durabila
Cresterea gradului de constientizare cu privire la importanta
muzeelor in dezvoltarea societatii.

13.00 Ghidaj tematic – Drumul firului de lana
Coordonator – Raluca Dan

14.30 Ghidaj tematic – Instalatii tehnice din Muzeul Satului
Coordonator – Marius Luca

14.00 – 15.00 Ateliere de creatie cu participare gratuita*
in limita a 10 locuri / atelier

Olarit – Gospodaria Rusetu – Cristian Munteanu, Bucuresti
Podoabe populare – Gospodaria Chiojd, Raluca Pascaru, Bucuresti

15.00 Statui vivante
Teatrul Masca – Bucuresti

12.00 – 19.00 Targul mesterilor populari
Ceai… in poiana la Tilisca by Bernschutz&CO (Tilisca Picnic)

Mai puteti vizita:
Expozitiile temporare:

Yiddische Welt in Rumenie – un Tezaur regasit
28 aprilie – 3 iunie 2015, Casa Glod, Maramures
Colaborare cu Federatia Comunitatii Evreiesti din Romania – Muzeul de Istorie a Evreilor din Romania.
Luni, 18 mai – 9.00 – 17.00
Miercuri – Duminica, 10.00 – 18.00

Feminitate si impodobire
15 mai – 15 iulie 2015, Sala Gheorghe Focsa
Expozitie etnografie ce valorifica colectile muzeului: podoabe, port, documente fotografice, marcand 79 de ani de la infiintarea Muzeului Satului.
Luni, 18 mai – 9.00 – 17.00
Miercuri – Duminica, 10.00 – 18.00

Aromanii din zona Korce – Istorie si actualitate in imagini
16 – 31 mai 2015, Sala de sticla
Expozitie de fotografie
Luni, 18 mai – 9.00 – 17.00
Miercuri – Duminica, 10.00 – 18.00