“AFERIM!”, un film de Radu Jude

“AFERIM!”, cel mai asteptat film romanesc al anului, are premiera in 13 martie. Lungmetrajul premiat la Festivalul International de la Berlin cu Ursul de Argint pentru cea mai buna regie, trofeu acordat lui Radu Jude, va rula in cinematografe din 30 de orase din Romania.

Aferim, sau „legaturile primejdioase” la romani

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice romanesti din ultimii ani, “AFERIM!” in regia lui Radu Jude, este un un film istoric a carui actiune are loc in Tara Romaneasca a inceputului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, insotit de fiul sau (Mihai Comanoiu) cauta un rob fugar (Cuzin Toma). Robul e tigan, iar cel ce l-a tocmit pe zapciu sa-l prinda si sa-l aduca inapoi este boierul de pe mosia caruia acesta a fugit. Zapciul strabate satele, intreaba satenii, preotii si alti zapcii, iar spectatorul face odata cu el o incursiune in lumea romaneasca de la 1835. Odata prins tiganul, aflam ca la mijloc este un adulter, iar motivul pentru care boierul il cauta sa-l omoare este ca s-a incurcat cu boieroaica (admirabil interpretata de Mihaela Sirbu). Mai precis, ea l-a asaltat si el s-a supus… iar asemenea fapta era pedepsita in epoca, foarte transant, si la propriu si la figurat. Povestea aceastei legaturi nepermise, fara a avea sofisticarea din romanul lui Laclos, vorbeste despre mentalitatile epocii, despre tiparele de gandire care, posibil, au consecinte in prezent.

O echipa cu care nu se poate da gres

Scenariul filmului este scris de Radu Jude si Florin Lazarescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul Catalin Cristutiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucretia Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Paparuz, iar scenografia de Augustina Stanciu, consilier istoric Constanta Vintila-Ghitulescu, producator Ada Solomon.
Din distributie fac parte: Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminita Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sirbu, Adina Cristescu, Serban Pavlu, Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.

Acest material va este oferit prin Programul Catena pentru arta.
Realizator Ema Nicola.