La Muzeul National de Arta al Romaniei a avut loc joi 1 iulie 2021, conferinta "Spatele omului" sustinuta de criticul de teatru George Banu. Seria de conferinte "Intalnire la muzeu" isi propune sa creeze o conexiune mai puternica intre arta si public.
Un vast material ilustrativ, cu reproduceri ale multor capodopere ale artei universale dar si din colectia MNAR, a pus in evidenta semnificatiile reprezentarilor din artele plastice si din teatru ale omului (sintagma care implica deopotriva barbatul si femeia) vazut din spate. Conferinta a fost urmata de un dialog cu directorul general al MNAR, Calin Stegerean si publicul prezent.
„Omul intors cu spatele se impune ca postura corporala concreta, capabila sa conteste frontalitatea si modul de adresare unanim adoptate, sfarsind prin a afirma astfel o relatie cu lumea pe care ne invita sa o examinam. Daca omul fara chip este omul fara nume, el nu este in schimb omul fara actiune. Fiinta lui se cristalizeaza in actiune” afirma George Banu in volumul cu titlu omonim "Spatele omului" aparut in limbile franceza si romana.
Membru de onoare al Academiei Romane, George Banu este un cunoscut critic de teatru si profesor universitar roman stabilit la Paris. Absolvent al Institutului de arta teatrala si cinematografica din Bucuresti, devine profesor de teatrologie la Sorbona – Paris, Franta, unde se stabileste din 1973. Intre 1991-2000 a fost director al Academiei Experimentale de Teatru. Este presedinte de onoare al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru.
Seria de conferinte „Intalnire la muzeu” este un proiect care isi propune sa privilegieze contactul cu personalitati din varii domenii ale culturii pe subiecte aflate la interferenta diverselor genuri artistice.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras