Nume celebre ale jazz-ului romanesc si international au participat la Garana Jazz Festival 2019, o manifestare culturala de referinta, sustinuta prin traditie, de Catena.
Considerat un veritabil ”Woodstock” contemporan, de la prima editie din 1997 si pana in prezent, Garana a devenit locul celui mai important festival de open air jazz din Europa Centrala si de Est, acolo unde, peste 60.000 de spectatori si sute de artisti internationali au impartasit publicului experienta muzicii jazz de avangarda ascultata sub cerul liber.
Cu ocazia celei de-a 23-a editii, Garana, „satul dintre munti” a redevenit pentru 4 zile si 4 seri Capitala Jazzului, cu concerte, recitaluri si experiente muzicale unice dedicate pasionatilor de jazz. 60 de artisti din toata lumea, inclusiv Romania au adus 20 dintre cele mai noi proiecte din jazz-ul mondial pe cele trei scene ale festivalului: Poiana Lupului, Biserica Catolica din satul Valiug cu o istorie fascinanta si Hanul „La Rascruce”.
Cea de-a treia zi a inceput pe scena de la Biserica Catolica din Valiug, cu muzicianul clujean Rodion GA, pionierul muzicii electronice romanesti. Concertul sau a fost o invitatie la o experienta unica – intalnirea cu un creator original de sunete neconventionale si al unei muzici extrem de personale in care veti descoperi o combinatie fascinanta de stiluri muzicale, de la muzica electronica, la cea psihedelica, metal si rock progresiv.
Considerat „unul din cele mai importante nume ale scenei electronice si progressive rock din Europa de Est“, legenda a muzicii electronice romanesti, pe numele sau adevarat Rodion Ladislau Rosca, Rodion G.A. a folosit la inceput unul si mai apoi mai multe magnetofoane, si-a inregistrat chitara si, prin supraimprimare sau supramodulare, a obtinut un sound schimbat, asemanator cu cel a sintetizatorului. Absolvent al Liceului de Muzica din Cluj, instrumentul clarinet, Rodion a fost atras de compozitie si experiment, astfel ca, intre anii 1970 – 1977, a inregistrat prin metodele proprii, in apartamentul sau, peste 70 de cantece. In 1977, alaturi de Gicu Farcas si Adrian Caprar, a pus bazele formatiei ”Rodion G.A”, continuand sa scrie muzica dupa propria filozofie. Formatia a fost considerata revelatia rock a Romaniei si a activat pana in 1983 cand s-au lansat principalele compozitii care au definit personalitatea lui Rodion Rosca: „Stele si Lumini”, „Imagini din Vis”, „In linistea noptii” ai „Uneori”. In 1983, trupa se destrama din cauza instabilitatii formulei sale, in 6 ani perindandu-se cateva zeci de instrumentisti. Rodion Rosca continua sa compuna pentru teatru sau televiziune pana in 1989 cand, dupa moartea mamei sale, nu mai gaseste resurse sa mearga inainte. In 2008, casa de productie britanica ”Roadrunner Music” aduce trupa Rodion G.A. in atentia opiniei publice, dupa 19 ani de absenta. Incep procedurile de remasterizare a pieselor Rodion G.A., insa totul se opreste odata cu falimentul casei de discuri. In anul 2009, producatorul si regizorul independent Sorin Luca incepe productia filmului documentar intitulat „Imagini din vis”, dupa titlul piesei Rodion G.A. cu acelasi nume, iar in 2012, Rodion Ladislau Rosca este redescoperit de colectivul de muzicieni Future Nuggets care, impreuna cu casa de productie londoneza ”Strut Records” lanseaza in mai 2013 primul album integral semnat Rodion G.A.
La Hanul ”La Rascruce”, doua noi proiecte romanesti au putut fi auzite in cadrul „Romanian Jazz Meeting”. „Afrodizzy”, compus din cantareata Luiza Zan si chitaristul Iulian Pavelescu a invitat publicul sa experimenteze buna-dispozitie si optimismul prin intermediul muzicii, iar Catalin Milea Group a sustinut un concert – tribut adus unuia dintre grupurile cele mai iubite, sub titulatura „Jazz on Pink Floyd”. Prieteni si colegi inca din timpul facultatii, cei doi muzicieni au cantat impreuna pe scena Garana Jazz Festival in 2003 si si-au propus sa reinvie acum pe aceeasi scena atmosfera plina de entuziasm, optimism si emotie creatoare, specifica varstei de atunci. Repertoriul propus de cei doi muzicieni, prieteni a fost unul dinamic, de sorginte afro/jazz/funk/soul, presarat cu momente in care publicul insusi a preluat bagheta de dirijor si a dictat mersul lucrurilor. ea
Si in acest an Catena a fost alaturi de de muzica de calitate care misca sufletele si de organizatorii evenimentului – Fundatia Culturala Jazz Banat.
Realizator: Mihaela Moldoveanu, Oana Georgescu
Editor: Nicu Pojaru