Weekend prelungit cu filme de Oscar la București

In aceste zile, cinefilii au ocazia să vizioneze producții cinematografice de pe trei continente! Astfe, la Cinema Elvire Popesco rulează într-un weekend prelungit 6 dintre cele 9 filme nominalizate pentru categoria ”Cel mai bun film străin” și alte filme propuse la Premiile Academiei, ceremonie care va avea loc pe 24 februarie!

Oscar Weekend incepe la Cinema Elvire Popesco

Evenimentul care de cinci ani, aduce în București filme propuse la categoria Cel mai bun film străin durează 4 zile si începe cu proiecția filmului ”Cold War”, în regia lui Pawel Pawlikowski, fiind urmat de ”Donbass”, în regia lui Seghei Loznitsa. ”Cold War” are forța de odinioară a cinematografului polonez clasic și este considerat un favorit al Oscarurilor pentru film străin încă dinainte ca filmul să fi fost nominalizat oficial de Polonia în această cursă, aflăm din The Guardian. Filmul este distribuit în România de Independența Film. ”Donbass” vorbește despre această regiune din estul Ucrainei unde au avut loc conflicte între naționaliști ucraineni și susținători ai Republicii Populare Donețk, un proto-stat susținut de Rusia. În 13 capitole, autorul face portretul unei societăți afectate de ani întregi de manipulări și propagandă. Filmul este distribuit de Digital Cube. A doua zi de Oscar Weekend aduce propunerea Danemarcei la Premiile Academiei de anul acesta și provoacă spectatorii la vizionarea unei curse contracronometru în care este angrenat personajul principal în urma unui telefon primit la urgențe – ”Vinovatul/The Guilty”, în regia lui Gustav Möller. Filmul este distribuit de Bad Unicorn. ”Girl”, regizat de Lukas Dhont este propunerea Belgiei. Filmul spune povestea Larei care visează să devină balerină profesionistă. Victor Polster, actorul din rolul principal a fost premiat la Cannes pentru interpretarea deosebită.

Sâmbătă, 19 octombrie de la ora 13:00 va fi difuzată propunerea României la Oscar: ”Îmi este indiferent dacă vom intra în istorie ca barbari”, în regia lui Radu Jude, urmată de filmele ”Burning”, ”Dogman” și ”Roma”. Oscar Weekend se va încheia duminică cu filmele ”O afacere de familie”, ”Capharnaüm”, ”Sunset” și ”Boder”. In ”Sunset”, cel mai nou film al lui László Nemes joacă actorul român Vlad Ivanov alături de Levente Molnár, starul din ”Son of Saul”. ”Border”, filmul lui Ali Abbasi va fi ultima proiecție a serii despre care Variety afirmă că este „Un melanj captivant de film romantic, noir nordic, realism social și horror fantastic, care sfidează și răstoarnă convențiile genului”.

”Roma”, în regia lui Alfonso Cuarón a câștigat Leul de Aur la Veneția, două Globuri de Aur, dar și patru premii la ”Critics' Choice Awards”, dintre care Premiul pentru ”Cel mai bun film”. Considerat a fi cel mai personal proiect al celebrului regizoru, ”Roma” este o cronică a celui mai tulburat an – 1970, din viețile membrilor unei familii din clasa mijlocie a orașului Mexico City. ”Burning” este regizat de un fost ministru al culturii din Coreea de Sud, actual regizor, Lee Chang-dong și este propunerea Coreei de Sud la Oscar, filmul fiind recompensat la Cannes cu premiul FIPRESCI și Premiul Vulcan. A obținut de curând numeroase nominalizări la Premiile Filmului Asiatic. Este un thriller romantic, inspirat dintr-o povestire a lui Haruki Murakami, în care un scriitor aspirant și un tip bogat devin rivali pentru dragostea aceleiași fete. ”Capharnaüm”, regizat de Nadine Labaki îl are în prim-plan pe Zain Al Rafeea, băiatul, care a lucrat ca si curier în Beirut până anul trecut, când a învățat să-și scrie numele si care oferă o interpretare despre care criticii spun că ”ar topi și cea mai împietrită inimă”. Proiecția spune povestea unui băiețel care decide să-și dea în judecată părinții pentru că l-au adus pe lume, filmată mai ales cu actori neprofesioniști, timp de șase luni.

Program Oscar Weekend 2019:

Vineri, 18 ianuarie

18:00 ”Vinovatul”, de Gustav Möller (1h 25 min), Danemarca

19:45 ”Girl”, de Lukas Dhont (1h 45 min), Belgia

Sâmbătă, 19 ianuarie

13:00 ”Îmi este indiferent dacă vom intra în istorie ca barbari”, de Radu Jude (2h 20 min), România

15:30 ”Burning”, de Lee Chang-dong (2h 28 min), Coreea de Sud

18:30 ”Dogman”, de Matteo Garrone (1h 42 min), Italia

20:45 ”Roma”, de Alfonso Cuarón (2h 15 min), Mexic

Duminică, 20 ianuarie

13:00 ”O afacere de familie”, de Hirokazu Kore-eda (2h 01 min), Japonia

15:30 ”Capharnaüm”, de Nadine Labaki (2h 01min), Liban

17:45 ”Sunset”, de László Nemes (2h 22min), Ungaria

20:30 ”Border”, de Ali Abbasi (1h 48min), Suedia