O noua expozitie semnata de artista Gabriela Culic a fost deschisa la Galeria 1001 Arte din Bucuresti. Prin picturile sale Gabriela Culic ne aduce lumina in vietile noastre, precum corbii au adus lumina pe pamant atunci cand universul era cufundat in intuneric. Lucrarile sale care graviteaza in jurul puterii corbului, au fost reunite in expozitia intitulata Leave The Light On, care a putut fi vizitata la Galeria 1001 Arte (Calea Victoriei 91-93) in perioada 8-10 decembrie 2018. Curatorul expozitiei a fost Cristian Cojanu si manager de proiect - Irina Mihaiu Damaskin.
Galeria 1001 Arte desfasoara in luna decembrie o serie de expozitii care sunt deschise pentru 3 zile – un preview pentru expozitiile care vor avea loc in anul 2019 in aceasta galerie. Acest proiect expozitional este sustinut de Primaria Sectorului 1 prin Centrul Cultural al Sectorului 1.
Corbul ar fi descris intr-un dictionar din vechime intr-un capitol dupa rubricile urmatoare: echivoc (adica diferitele sensuri ale cuvantului corb), sinonime si etimologii, diferente, forma si descriere, anatomie, natura si moravuri, temperament, procreatie, voce, miscari, locuri, hrana, fizionomie, antipatie, simpatie, moduri de capturare, moarte si raniri provocate de corb, moduri si semne ale otravirii, remedii, epitete, denumiri, minuni si prevestiri, monstri, mitologie, zei carora le este consacrat, apologuri, alegorii si mistere, hieroglife, embleme si simboluri, adagii, monede, miracole, enigme, devize, semne heraldice, fapte istorice, vise, simulacre si statui, folosirea in medicina, etc. (apud. Foucault)
In picturile Gabrielei Culic, corbul apare incarcat de multe din aceste simboluri, ca o asteptare a ceva miraculos gata sa se intample. Iminenta unui moment de revelatie mistica, in care constiinta se va trezi din rutina rationala ca dintr-un somn profund, este cu atat mai pregnanta cu cat recunoastem intr-una din perechile de corbi, pe Huginn si Muninn, gandul si cunoasterea unui zeu suprem Nordic. Pasare si memorie, gand creator si mesager, corbul dobandeste pe panza un nou simbol, acela al unei atat de puternice relatii cu lumina (asemenea lui Muninn cu istoria lumii, sau a lui Huginn cu gandurile oamenilor) incat o absoarbe pe toata in nuantele intunecate ale penajului pictat. (Cristian Cojanu, curator expozitie)
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras