CATENA sustine Les Films de Cannes à Bucarest IX, 2018

Bucurestiul va deveni, timp de zece zile (19 – 28 octombrie), Capitala filmelor de Cannes, a premierelor si premiantilor, a invitatilor de onoare, a proiectiilor unice, valoroase, a omagierii marilor actori si cineasti si organizarii de intalniri cu realizatorii filmelor, masterclass-uri, retrospective si evenimente profesionale. Organizat de regizorul Cristian Mungiu, Les Films de Cannes à Bucarest, ajuns la editia IX, este un proiect cultural finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Centrul National al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, este organizata de Asociatia Cinemascop si Voodoo Films si realizata in parteneriat cu Ambasada Frantei si Institutul Francez din Bucuresti. Evenimentul se va desfasura in mai multe sali din Bucuresti - Cinema PRO, Cinema Elvira Popesco, Cinema Muzeul Taranului, Cinema Union, dar si in alte orase din tara: Iasi, Cluj, Brasov, Arad, Suceava.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost initiat in 2010 de realizatorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, domnul Thierry Frémaux.

Catena este sponsor traditional al Les Films de Cannes à Bucarest.

Deschiderea festivalului cu Asghar Farhadi

…singurul regizor care a fost laureat cu doua premii Oscar pentru cel mai bun film strain. Les Films de Cannes à Bucarest se va deschide cu acelasi film care a deschis si festivalul de la Cannes – Everybody Knows, cel mai recent lungmetraj al regizorului, cu Penélope Cruz si Javier Bardem in rolurile principale. Festivalul ii dedica regizorului o sectiune retrospectiva, care va cuprinde si filmele About Elly (2009) si A Separation (2012), primul film al sau castigator de premiu Oscar, la finalul caruia va sustine un masterclass deschis publicului. Asghar Farhadi s-a nascut in 1972, in Iran, si in 1998, la terminarea studiilor de teatru si apoi regie la Teheran, regizase deja sase scurtmetraje si doua seriale, scrisese scenarii si crease piese radiofonice si emisiuni TV. In 2003, a debutat in lungmetraj cu Dancing in the Dust, primul dintr-o serie de filme complexe, pline de suspans, care surprind ciocnirile subtile dintre clase sociale si mentalitati, in special in societatea iraniana. Farhadi a fost inclus de revista Time, pe lista celor mai influenti 100 de oameni ai lumii la 40 de ani, in 2012, dupa ce A Separation traversase lumea adunand peste 70 de premii, printre ele, Ursul de Aur la Berlin. Era al cincilea lungmetraj al sau, adunase un milion de spectatori numai in Franta si confirma – dupa About Elly, distins cu Ursul de Argint pentru regie – o voce aparte. In Iran, in acest moment, avem nevoie – mai mult decat de orice altceva – ca publicul sa gandeasca, marturisea Farhadi pentru The Guardian. Tot in cadrul festivalului, spectatorii vor putea sta de vorba cu regizorul coreean Lee Chang-dong, castigatorul premiului criticii FIPRESCI pentru filmul Burning, sambata, 20 octombrie, la Cinema PRO. Marin Karmitz, un om de cinema complex, care a creat si a produs deopotriva, va participa la o discutie cu publicul. Dialog cu Marin Karmitz va preceda proiectia speciala a filmului Coup pour coup in regia autorului nascut la Bucuresti, de la Cinema Elvire Popesco. Manuel Claro, operatorul cu o cariera impresionanta, celebru pentru colaborarile cu Lars Von Trier de la filmele Melancholia sau Nimfomaniac, va fi prezent in cadrul festivalului la proiectia filmului The Untamed, de Amat Escalante, film proiectat in cadrul Focus Mexic. Regizorul francez Gaspar Noe este asteptat sa confirme participarea la festival – a declarat Cristian Mungiu, fondatorul festivalului, la conferinta de presa de la Cinema Elvire Popesco. Les Films de Cannes à Bucarest anunta inca patru realizatori care vor veni la noi: regizorul si scriitorul francez Guillaume Nicloux vine si va sta de vorba cu publicul dupa proiectia Les Confins du monde, regizoarea debutanta Zsófia Szilágyi va prezenta lungmetrajul premiat One Day, directorul de imagine devenit regizor Jean-Bernard Marlin va discuta despre lungmetrajul de debut Shéhérazade, iar regizoarea belgiana de origine romana Marta Bergman, va reveni pentru proiectia Seule a mon mariage, lungmetraj filmat partiat in Romania.

Selectionerii festivalurilor de la Cannes si Berlin, la Les Films de Cannes à Bucarest!

Les Films de Cannes à Bucarest organizeaza si o serie de evenimente speciale, discutii deschise si paneluri la care sunt asteptati sa participe profesionisti din industria filmului, selectioneri si directori de festivaluri, decidenti politici, dar si cinefili interesati de industria cinematografica. Aflata la cea de-a III a editie, sectiunea de Work in Progress (WiP) aduce in atentia profesionistilor din industria filmului 13 proiecte produse sau co-produse in Romania, toate aflate in faza de postproductie. Productiile vor avea sansa de fi vizionate de selectionerii celor mai prestigioase festivaluri de film din Europa – care au proiectat constant filme romanesti in ultimii ani: Christian Jeune – Festival de Cannes, Valentina Novati – Quinzaine des Réalisateurs la Cannes, Anna Hoffmann – Berlin International Film Festival sectiunea Forum, Karel Och – Karlovy Vary International Film Festival, Evgeny Gusyatinskiy – Rotterdam International Film Festival, Christine Dollholfer – Crossing Europe – Linz International Film Festival si David Kessler – Director General, Orange Studio. Vor avea loc si dezbateri cu temele Legislatia de cinema. Romaneasca si europeana, Avem un cinema. Ce facem cu el?, Debat des Cinéastes – o discutie intre cineasti romani si francezi despre publicul de azi si viitorul cinematografului ca arta, Development Labs, o prezentare a unora dintre cele mai prestigioase si eficiente laboratoare de dezvoltare de proiecte cinematografice din Europa. Editia a III a Managing Talents este programul destinat actorilor romani.

Filme romanesti, printre Avanpremierele toamnei la Les Films de Cannes à Bucarest. In premiera, primul film romanesc de televiziune si scurt-metraje romanesti

Editia a 9-a a Les Films de Cannes à Bucarest prezinta si in acest an avanpremierele romanesti ale toamnei, filme care au fost premiate la Berlin, Locarno sau Sarajevo iar acum urmeaza sa isi inceapa aventura pe ecranele romanesti. Les Films de Cannes à Bucarest isi propune sa sprijine concret, incepand cu aceasta editie, distributia de film romanesc sau in limba romana prin acordarea unui suport de distributie in valoare de 5000 de euro – a spus regizorul Cristian Mungiu, Directorul festivalului. Filmul castigator public (in sectiunea Avanpremierele Toamnei au fost incluse opt titluri),va fi ales de catre care este invitat sa-si exprime preferintele prin vot, la finalul proiectiilor si va fi anuntat in cadrul ceremoniei de inchidere a festivaluluii, dintre care va fi ales filmul castigator. Iata care sunt cele opt proiectii: Un om la locul lui, regia Hadrian Marcu, Alice T, cel mai recent film regizat de Radu Muntean (protagonista, Andra Guti – Premiul pentru interpretare la Festivalul de Film de la Locarno), Beautiful Corruption, o productie Republica Moldova, regia Eugen Damaschin, Distanta dintre mine si mine, primul lungmetraj semnat de Mona Nicoara, Lemonade, filmul de debut al Ioanei Uricariu care a avut premiera in acest an la Berlinala – Premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Sarajevo, Dragoste 1: Caine, regia Florin Serban, Touch Me Not, debutul Adinei Pintilie, castigator al Ursului de Aur la Berlin. In cadrul sectiunii Avanpremierele Toamnei are loc si proiectia in premiera in festival a unui film 3D – My Life Rehearsed in One Leg, regizat de Bogdan Mustatacare a debutat cu scurtmetrajul O zi buna de plaja, castigatorul Ursului de Aur la Berlin, in 2008. Un alt eveniment in premiera pentru festival este si proiectia unui film de televiziune: primul episod din serialul original realizat de HBO Romania, Hackerville, regizat de Igor Cobileanki si Anca Miruna Lazaresc.Iubitorii de scurtmetraj vor avea ocazia sa vada patru dintre cele mai interesante filme scurte ale anului, in prezenta autorilor: Albastru si rosu, in proportii egale, de Georgiana Moldoveanu, film care a avut premiera anul acesta la Cannes, in sectiunea Cinefondation, Cu unul in plus, de Valeriu Andriuta, Totul e foarte departe, de Emanuel Parvu si Pescarusul, de Maria Popistasu si Alexandru Baciu.

Catena este sponsor al Les Films de Cannes à Bucarest.

Senso Arte si TONICA sunt Parteneri media ai Les Films de Cannes à Bucarest.

Realizator: Mihaela Moldoveanu, Oana Georgescu

Editor: Nicu Pojaru