Pianul Calator – 8. Romania – 100. Turneu Extraordinar “Best Of”

Pianistul Horia Mihail pleaca din nou la drum intr-un turneu national extraordinar. In perioada 9 aprilie – 8 mai va sustine 18 recitaluri in 17 orase din tara. Pianul calator editia a opta marcheaza 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregatit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann si George Enescu.

Totul a inceput in 2011, pornind de la o poveste gasita in cartile de istoria muzicii. „In fond, daca s-a putut in 1846, atunci cand prolificul compozitor si pianist Franz Liszt strabatea Muntenia, Moldova si Transilvania, viitoarea Romanie de astazi, alaturi de pianul sau, de ce nu s-ar putea acum?” – spun organizatorii. „Doar pentru ca avem falsa senzatie ca nu mai este cazul? Concertele oferite atunci de Liszt unor comunitati in care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu entuziasm. Insasi sosirea lui Liszt in orase precum Timisoara, Arad, Cluj, Iasi sau Bucuresti a reprezentat un eveniment in sine. Multe dintre concertele acestui turneu au avut si caracter umanitar, pianistul donand onorariul in scopul infiintarii unor scoli, sau pentru a fi impartiti banii celor cu nevoi speciale”.

Incepand din 2011, Horia Mihail a vizitat zeci de orase din tara insotit de pianul calator sau cantand pe pianele din orasele in care a ajuns. Acum, pianele calatoare sunt incredintate comunitatilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia si Roman, dar drumul lor a fost mai lung si a trecut prin multe orase care inca au nevoie de piane de concert, uneori fara sa se opreasca mai mult de o seara. Si iata ca povestea pianului calator a ajuns in 2018, anul Centenarului Romaniei, si a venit momentul unui binemeritat „Best of”, turneu in care Horia Mihail si prietenul sau, Pianul Calator, ne invita sa ascultam sau sa reascultam celebra Sonata "Alla turca" de Mozart, inclusa in turneul 100% Mozart din 2014, sau la fel de celebra Sonata lunii de Beethoven, din turneul anului 2013 – dar si o lucrare pe care nu a mai prezentat-o in acest context, Kinderszenen de Schumann. In final, surpriza vine cu Rapsodia Romana nr. 1, in transcriptia pentru pian a lui George Enescu insusi. Programul muzical cuprinde: W. A. Mozart: Sonata nr. 11 in la major, KV 331/300i, Alla turca, Ludwig van Beethoven: Sonata nr. 14, op. 27 nr. 2 in do diez minor – Sonata lunii, Robert Schumann: Kinderszenen, op. 15 si George Enescu: Rapsodia I (prelucrare de G. Enescu)

Iata care va fi itinerarul:
– Luni, 9 Aprilie, ora 19 – Arad, Teatrul Ioan Slavici
– Marti, 10 Aprilie, ora 19 – Oradea, Sala Filarmonicii
– Miercuri, 11 Aprilie, ora 19, Alba Iulia, Casa de Cultura
– Joi, 12 Aprilie, ora 19 – Deva, Sala Pro Arte
– Vineri, 13 Aprilie, ora 19 – Sf. Gheorghe, Centrul de cultura Arcus
– Duminica, 15 aprilie, ora 19 – Brasov, Sala Patria
– Miercuri, 18 Aprilie, ora 19 – Barlad, Pavilionul Marcel Guguianu
– Joi, 19 Aprilie, ora 19 – Roman, Casa de cultura
– Vineri, 20 Aprilie, ora 19 – Suceava, Teatrul Matei Visniec
– Sambata, 21 Aprilie, ora 19 – Tecuci, Ateneu
– Duminica, 22 Aprilie, ora 19 – Slatina, Centrul Cultural Eugen Ionescu
– Miercuri, 25 Aprilie, ora 19 – Bucuresti, Sala Radio
– Joi, 26 Aprilie, ora 19 – Caracal, Teatrul National
– Vineri, 27 Aprilie, ora 19 – Pitesti, Centrul Multifunctional
– Sambata, 28 Aprilie, ora 18 – Timisoara, Sala Capitol
– Joi, 3 Mai, ora 19 – Tulcea, Teatrul Jean Bart
– Vineri, 4 Mai, ora 19 – Bucuresti, Sala Teatrelli
– Marti, 8 Mai, ora 19 – Bistrita nasaud, Sinagoga